НОВИ ДЕТАЉИ О МОНСТРУМУ ИЗ ПАРИЗА: Тинејџер који је одрубио главу професору био у контакту са џихадистом

Novosti online

22. 10. 2020. у 14:27

НОВИ ДЕТАЉИ О МОНСТРУМУ ИЗ ПАРИЗА: Тинејџер који је одрубио главу професору био у контакту са џихадистом

EPA

18-ГОДИШЊИ убица париског професора Самуела Патија био је у контакту са џихадистом у Сирији, објавила је агенција Франс Прес позивајући се на извор близак истрази.

Подсетимо, Самуел Пати, 47-годишњи професор историје и географије брутално је убијен у Паризу јер је својим ученицима приликом предавања о слободи говора показао карикатуре Мухамеда, којег муслимани сматрају пророком.

Патија је убио Абдулах Анзоров, 18-годишњи азилант чеченског порекла, рођен у Москви.

Извор близак истрази данас је потврдио да је Анзоров био у контакту с џихадистом у Сирији који је говорио руски, јавља АФП.

Како је за медије открио Жан Франсоа Рикар, француски тужилац надлежан за борбу против тероризма, Анзоров је дошао у Француску 2008. као шестогодишњак, где је добио избеглички статус заједно са породицом.

Добио је азил у Француској, док се његова полусестра придружила Исламској држави.

У марту ове године Анзорову је одобрено продужење азила, односно дозволе за боравак до 2030. године.

Пре овог напада није био познат обавештајним службама, али значајно је да је његова полусестра још 2014. побегла у Сирију, где се, како је саопштио Рикар, придружила тада проглашеном калифату Исламске државе у Ираку и Сирији.

Француски тужилац није открио шта се догодило с њом нити где је сада.

Што се Анзорова тиче, на његовом мобилном телефону пронађена је порука којом преузима одговорност за ову гнусну егзекуцију, заједно с фотографијом одрубљене главе жртве.

Анзоров је ту поруку, заједно с фотографијом, објавио и на Твитеру, на свом профилу под именом Ал Ансар, што је термин из Курана за пријатеље и помагаче пророка Мухамеда.

- Смакнуо сам једног од паса из пакла који су се усудили да понижавају Мухамеда - написао је он уз језиву фотографију, неколико минута након убиства, преноси АП.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)