РЕВОЛУЦИЈОМ ДО СМИРИВАЊА РУСИЈЕ: Упозорења на хушкања САД у Молдавији треба озбиљно схватити

Novosti online

21. 10. 2020. у 23:03

УПОЗОРЕЊА да би Вашингтон у Молдавији могао да организује „обојену револуцију“ и да би могли да избију протести какви су већ захватили Белорусију и Киргизију треба схватити озбиљно, jeр je Молдавија, у чијој близини je и замрзнути сукоб у Придњестровљу, један од инструмената Вашнгтона у оквиру политике „обуздавања“ Русије, истичу руски експерти.

РЕВОЛУЦИЈОМ ДО СМИРИВАЊА РУСИЈЕ: Упозорења на хушкања САД у Молдавији треба озбиљно схватити

Фото ЕПА

Стручњаци упозоравају да би сценарио „обојене револуције“ у Молдавији могао да буде реализован одмах после председничких избора, заказаних за 1. новембар. У трци је осам кандидата, а главни ривали за место шефа државе су актуелни председник Игор Додон, који се сматра проруским и бивша премијерка Маја Санду, која је проевропски оријентисана.

- Овде постоји јединствена комбинација унутрашњих и спољних фактора, која је карактеристична за постсовјетски простор Молдавије и Киргизије. Стална унутарполитичка нестабилност, слаба државност, мноштво сукобљених интересних група које конкуришу за ту територију између Истока и Запада, уз активне покушаје да се Молдавија увуче у сферу утицаја НАТО-а и Европске уније и уз активности америчких и румунских специјалних служби на њеној територији. Због тога је сценарио ’обојене револуције‘ у Кишињеву после другог круга председничких избора, а можда и после првог, више него веровата - рекао је за Спутњик руски политиколог Александар Носович.

Он је навео да, према прогнозама, прва рунда можда неће одредити победника, те да Додон, који има за циљ приближавање Русији у оквиру Евроазијске економске уније, и Маја Санду, која се сматра главном прозападном политичарком земље, могу ући у други круг. Анкете показују да Додон има већу подршку грађана, али недовољну да би се све решило у првом кругу.

САД сковале план за „обојену револуцију“

Директор Обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин је упозорио да САД припремају револуционарни сценарио и за Молдавију, те да настављају да се мешају у унутрашње ствари пријатељских држава Москве, дуж руских граница. Према његовим речима, сценарио „обојене револуције“ може се реализовати након председничких избора у тој земљи. Разлог је незадовољство Вашингтона тренутним шефом државе Игором Додоном, који подржава конструктивне односе са државама ЗНД, укључујући Русију.

Амерички Стејт департмент наредио је својој амбасади у Кишињеву да, ако Додон буде поново изабран, охрабри опозицију да организује масовне протесте после избора и захтева поништавање резултата гласања. Према подацима руских тајних служби, америчке дипломате такође покушавају да убеде молдавске безбедносне снаге да се не мешају у могуће уличне протесте и да одмах „пређу на страну народа“, а постоје и индиције да се група америчких специјалиста за „обојене револуције“ спрема за улазак у Молдавију.

Фото ЕПА

Многи молдавски експерти такође говоре о могућим покушајима државног удара у тој земљи. Маја Санду, која види земљу као део породице ЕУ и подржава идеју уједињења Молдавије са Румунијом, већ је оптужила власти за припреме фалсификовања резултата избора и позвала је своје присталице да се припреме за протесте.

Носович, међутим, сматра да у случају Додонове победе на изборима, његове присталице неће дозволити противницима да доводе у питање победу њиховог представника.

- Игор Додон је прошле недеље говорио о томе да се припрема сценарио за„ обојену револуцију“...  Ако изађу на улицу присталице Додона и присталице Маје Санду може доћи до сукоба између две стране, а чак је могућ и сценарио уличног герилског сукоба“ на улицама Кишињева“, сматра политиколог.

Америка ствара жаришта у близини руских граница

Експерти истичу да дестабилизација постсовјетског простора има све знаке планиране и координисане кампање за слабљење Русије стварањем жаришта на ободу њених граница, а да су САД једина земља на свету која има довољно ресурса и мотива да организује такву кампању.

После распада Совјетског Савеза у многим бившим републикама је стварано тло за политичке завере, побуне, револуције... То се дешавало у Грузији, Украјини, Киргизији, Молдавији, Јерменији, Белорусији и другим руским суседима. 

Сада, када је Америка на прагу председничких избора, Стејт департмент и америчке специјалне службе играју на сигурну карту - слабљења Русије и других геополитичких противника – или, боље речено, покушаја слабљења.

Другим речима, дестабилизација дуж руских граница део је кампање за обуздавање и подривање економских, политичких и технолошких могућности земље.

Експерти објашњавају да Русија својим постојањем, независношћу, величином и ресурсима, представља претњу глобалној доминацији САД и то је разлог што у близини њених граница стално избијају тензије, ратови, немири, револуције, али истовремено и истичу да је Русија једини играч у Евроазији који може да парира САД, а да је њен национални интерес обезбеђивање мира и стабилности на руским границама.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)