ПРЕМИНУО УЧЕСНИК У ИСПИТИВАЊИМА ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ: Стигла званична потврда државне регулаторне агенције

Новости онлине

21. 10. 2020. у 19:01

ПРЕМИНУО УЧЕСНИК У ИСПИТИВАЊИМА ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ: Стигла званична потврда државне регулаторне агенције

Илустрација

ВОЛОНТЕР који је учествовао у испитивању оксфордске вакцине против вируса корона преминуо је, саопштиле су здравствене власти Бразила.

Ради се о младићу (28) који је преминуо 19. октобра, како је саопштено, а узрок смрти су „компликације од ковида-19“, објавио је бразилски лист Глобо.

За сада још није јасно да ли се ради о учеснику тестирања који је примио вакцину или плацебо.

У току је истрага овог случаја, наводи бразилски медиј, а здравствене власти су саопштиле како је произвођач вакцине доставио све потребне документе како би се утврдиле све околности.

Универзитет Сао Паоло, који учествује у трећој фази клиничког испитивања ове вакцине, потврдио је да се ради о волонтеру који је из те земље.

Такозвану оксфордску вакцину развија компанија „Астра зенека“ у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, а трећа фаза испитивања спроводи се у више земаља - Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужноафричкој републици.

Недавно је она прекинута у Европи и САД због два случаја неуролошке болести која су се појавила код волонтера који учествују у испитивању.

Компанија „Астра зенека“ за сада није коментарисала овај случај.

(sputniknews.com)

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rodoljub

21.10.2020. 23:53

Плацебо није примио сигурно. Ни за једну вакцину се НИКАДА није давао плацебо већ тзв. проверена вакцина или адјуванс на бази алуминијума. У овом случају се радило о "провереној" вакцини за менингитис (вирусну упалу мозга). Од чега год да је умро, не зна се шта је страшније. Ово ново или оно "проверено", које се даје деци и људима.