У ЕВРОПИ ЋЕ БИТИ ПЕТ ПУТА ВИШЕ МРТВИХ: Упозорење СЗО - европски медицински систем пред пуцањем

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

21. 10. 2020. у 12:47

У ЕВРОПИ ЋЕ БИТИ ПЕТ ПУТА ВИШЕ МРТВИХ: Упозорење СЗО - европски медицински систем пред пуцањем

Фото АП

КАПАЦИТЕТИ на интензивној нези у многим европским болницама биће пребукирани за неколико недеља, уколико се хитно не предузму додатне мере против короне, упутио је алармантно упозорење директор Светске здравствене организације Тедрос Аднаном Гебрејесус.

Први човек СЗО истиче да је ситуација у Европи тренутно веома забрињавајућа и да ће следећи месеци бити нарочито проблематични, посебно у Европи и Северној Америци.

Гебрејесус је упозорио да због тога морају да се предузму додатне мере заштите, да би се смањио притисак на здравствени систем. Иако у СЗО истичу да лекари и медицинске сестре сада боље знају како да се боре с вирусом него на почетку пандемије, скреће се пажња да би ситуација ускоро могла да измакне контроли.

- Када су максимални капацитети болница достигнути или премашени, то постаје веома тешка и опасна ситуација, како за пацијенте, тако и за здравствено особље - упалио је аларм Гебрејесус.

Генерални директор СЗО је рекао да је свестан да су људи заморени од свега што се догађа, али и упозорио да је вирус показао да вртоглаво може да скочи и угрози болнички и здравствени систем, само ако мало попусти пажња. Додао је и прилично обесхрабрујући закључак да ће човечанство морати да се носи с овом пандемијом на дуге стазе.

Фото АП

Први човек СЗО је нагласио да се, иако је број смртних случајева у Европи тренутно много мањи него у марту, хоспитализације повећавају и да ће у многм градовима убрзо достићи максималне капацитете, ако се ништа не учини, што значи да ће се истовремено значајно повећати и број преминулих.

Директор европског огранка СЗО Ханс Клуге је тако истакао да је ковид тренутно пети узрок смртности, а у СЗО упозоравају да би број смртних случајева до јануара могао да буде четири до пет пута већи него у априлу, ако се настави са стратегијом попуштања мера!

Ситуација је нарочито алармантна у Европи, за разлику од Азије, где током лета није било опуштања. Клуге је скренуо пажњу да је у половини европских региона за недељу дана број инфицираних скочио за чак 50 одсто.

НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ У ЧЕШКОЈ

ПРОЦЕНТУАЛНО по броју становника, тренутно највише заражених у Европи има у Чешкој. Крајем прошле недеље забележено је чак преко 11.000 случајева за један дан. Од почетка епидемије у овој земљи преминуло је преко 1.400 људи. Министар здравља Роман Примула прописао је од данас ношење маски и на отвореном, али и у аутомобилима, осим ако се не возе чланови исте породице. Због јаких мера, у недељу је у Прагу одржан улични протест на ком је дошло до нереда.

Да би се спречио најцрњи сценарио, генерални директор СЗО је поручио да су потребни активно тражење оболелих, истраживање кластера, обавезна изолација и стављање контаката у карантин.

Многе земље су послушале овај апел. Најдаље је отишла Ирска, која је поново увела карантин, и то на шест недеља, уз објашњење да желе да нормално проведу Божић. Из куће ће моћи да се изађе због хитних потреба или да се накратко протегну ноге, а практично једина разлика од пролетос је што ће радити школе и вртићи.

У Шкотској се уводи двонедељни карантин, а у Белгији су на месец дана затворени ресторани и кафеи. Мере су појачане и у Швајцарској.

Француска, која номинално има највише заражених у Европи, са преко 30.000 дневно, од протеклог викенда увела је на месец и по полицијски час у најугроженијим зонама од 21 до 9 сати. У Француској је, иначе, број пацијената на реанимацији премашио 2.000, док су капацитети на интензивној нези у париском региону већ попуњени педесет одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)