РАДИКАЛНИ ИСЛАМ ОКОВАО ФРАНЦУСКУ: Одрубљивање главе професору кoд Париза укључило аларм, земља прешла црвену линију

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

20. 10. 2020. у 08:38

РАДИКАЛНИ ИСЛАМ ОКОВАО ФРАНЦУСКУ: Одрубљивање главе професору кoд Париза укључило аларм, земља прешла црвену линију

Фото АП

ОД тренутка када се у петак увече у близини Париза догодио тежак злочин, у којем је терориста Абдулах Анзоров наставнику Самјуел Патију одрубио главу, широм Француске одаје се почаст убијеном.

Председник Емануел Макрон примио је јуче у Јелисејској палати чланове његове породице да би им изјавио саучешће. Обавестио их је и да ће национално одавање почасти несрећном професору бити одржано у среду.

Председник конференције имама у Француској Хасен Шалгуми је са десетак имама и са цвећем у рукама дошао у школу и затражио извињење од наставника и породице.

- Сви смо ми Самјиел Пати - поручио је Шалгуми и одлучно осудио злочин.

Истовремено, власти су експресно одлучиле да пооштре борбу против радикалног ислама.

НАЈАВА Председник Макрон испред школе где се десио злочин, Фото АП

На савету безбедносних структура претходно је одлучено да се спроведе стриктна контрола осамдесетак најрадикалних особа које се већ уписане у полицијски списак и педесетак удружења која заговарају радикалне акције. Најављено је и повећање безбедности испред школа, као и избацивање из земље преко 230 странаца који су убележени у полицијску картотеку као потенцијално опасни због радикалног ислама. Многи се питају зашто то није учињено раније.

Окрутно убиство очигледно је укључило аларм да је пређена црвена линија и да нешто мора да се учини. Макрон је најавио брзу и конкретну реакцију. Обећао је и да ће "страх да промени страну". Французи се надају да је крајње време да се то и догоди, јер се многи наставници, новинари и други тренутно прибојавају да се не замере исламистима.

ПЛАТИО ИДЕНТИФИКАЦИЈУ

ИСТРАГА поводом суровог убиства напредује. Приведено је засад укупно 11 особа, међу којима се инспектори нарочито занимају за оца ученице који се жалио на приказане карикатуре. Сазнало се и да је нападач, Чечен Абдулах Анзоров, пред школом деци нудио више стотина евра да му покажу ко је професор, што је урадио један четрнаестогодишњак. Откривено је и да се Анзоров радикализовао пре шест месеци.

Председник Емануел Макрон је јуче по подне примио представнике муслимских организација у Француској, да би с њима усагласио предстојећи закон против сепаратизма, који би требало да буде представљен почетком децембра и у коме је још раније предвиђен низ мера да би се увео ред и ојачала борба против свих врста сепаратизма, с нарочитим акцентом на исламски.

Сећање Убијеном наставнику Французи одају почаст, Фото АП

Има оних који у јавности сматрају да је политичкој структури недостајало храбрости да се, генерално, обрачуна с радикалним исламом. Доста њих у француској јавности наглашава да нису потребни нови закони, да су и ови који данас постоје сасвим довољни за одлучне акције. Марин ле Пен истиче да су реакције закаснеле.

Колико је ситуација алармантна, показује и резултат једног испитивања јавног мњења према коме 27 одсто муслимана у Француској сматра да шеријат треба да буде изнад републичких закона. У неким џамијама се отворено пропагира џихад. Неке особе чак изражавају задовољство преко друштвених мрежа због почињених злочина. Власти истичу да се акцијама полиције месечно у просеку у Француској осујети по један атентат. Грађани очекују још одлучнију реакцију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)