ВОЈНА САРАДЊА УПРКОС ВАШИНГТОНУ: Техеран и Москва постигли споразум о модернизцији иранске авијације?

Новости онлине

19. 10. 2020. у 18:08

ТЕХЕРАН и Москва сарађују по питању развоја иранске авијације, између земаља су већ постигнути неки договори на том пољу, изјавио је минисар одбране Ирана Амир Хатами.

ВОЈНА САРАДЊА УПРКОС ВАШИНГТОНУ: Техеран и Москва постигли споразум о модернизцији иранске авијације?

В.Н.

„Имамо важне договоре са Русијом у циљу развоја иранског Ратног ваздухопловства“, рекао је он, а пренела агенција „ИСНА“.

Министар је прецизирао да Иран „има споразуме о војној сарадњи са Русијом и Кином у новој фази након укидања ембарга на оружје према Техерану“.

Истовремено, Хатами је истакао да „Иран ни у ком случају не жели трку у наоружању, која ће претворити регион у буре барута“.

„Спремни смо да потпишемо војни споразум са земљама Персијског залива ради успостављања регионалне стабилности“, додао је.

Ембарго на испоруке Ирану, као и извоз конвенционалног оружја из те земље, истекао је у недељу, у 18. октобра. Тада је навршено тачно пет година од ступања на снагу Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм и резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2231, усвојене ради његове подршке, чиме је утврђен одговарајући временски период ограничења.

Подсетимо, САД су изашле из тог Споразума, а у септембру ове године амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да су санкције Савета безбедности УН против Ирана поново ступиле на снагу, упркос томе да се у Организацији не слажу са тим.

Земљама, које не буду поштовале „обавезе“ у циљу реализације санкција, Помпео је запретио „последицама“. Након тога је председник САД Доналд Трамп потписао указ о увођењу оштрих економских санкција против оних који буду учествовали у испорукама ненуклеарног оружја Ирану.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)