НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ: Познати италијански лекар о стању епидемије и битној разлици у односу на врхунац пандемије у марту

Танјуг

19. 10. 2020. у 11:50

Председник италијанског Високог савета за здравство Франко Локатели изјавио је данас да "тренутна епидемиолошка ситуација у земљи није аларманта и да нема места за панику".

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ: Познати италијански лекар о стању епидемије и битној разлици у односу на врхунац пандемије у марту

Илустрација / Фото АП

- Јасно је да пораст заражнеих од ковида-19 који бележимо последњих седмица треба гледати и пратити с великом пажњом, али не можемо говорити о експоненцијалном ширењу корона вируса нити је ситуација, упркос повећању броја заражених, упоредива са оном на врхунцу пандемије у марту” - рекао је познати лекар за италијанску телевизију.

Он је рекао да од 11.000 тестираних на ковид-19, само једна трећина има симптоме заразе, за разлику од марта када су сви тестирани имали јасне симптоме корона вируса.

Доктор Локатели тврди да је Италија, по односу између броја тестираних и откривених случајева заразе, боља од већине европских земљама.

Подсетио је да за разлику од првог таласа пандемије, када су заражени и жртве били у највећем броју људи изнад 65 година старости, вирус који сада циркулише у Европи највише погађа оне који су у раним 40-тим годинама живота.

“Ширење заразе у Италији је под контролом. Да бисмо могли говорити о алармантној или епидемиолошкој ситуацији која је изван контроле, морали бисмо имати око 600.000 заражених, или један одсто становништва. Срећом ситуација није таква, ми смо научили како да се заштитимо, а дневно извршимо импресиван број тестирања на ковид-19, више од 150.000”, тврди доктор Локатели.

По његовим речима, у одељењима интензивне неге тренутно у Италији има готово 700 особа, а укупни кацацитети могу да приме преко 6.600.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)