ЦИЉ ТУРСКЕ НА КАВКАЗУ: Ево зашто се Ердоган меша у сукоб Јерменије и Азербејџана

Novosti online

19. 10. 2020. у 11:29

ЦИЉ ТУРСКЕ НА КАВКАЗУ: Ево зашто се Ердоган меша у сукоб Јерменије и Азербејџана

Фото: AP Photo/Burhan Ozbilici/Депоситпхотос

У ЈЕРЕВАНУ сматрају да Турска, као учесница у конфликту у Карабаху, покушава да преузме контролу над испорукама енергената из Каспијског мора у Европу, рекао је председник Јерменије Армен Саркисјан у интервјуу „Комерсанту“.

Саркистјан је указао да, „ако се погледају азербејџанско-турски циљеви, очигледно је да се не ради само о Карабаху“.

- Турска је тамо, јер жели да контролише ове путеве (испорука нафте и гаса). Што дуже буде трајао конфликт, веће ће бити присуство Турске у Азербејџану. То ће мењати и регионалну геополитику. Турска постаје сусед Русије са којом ће она тада имати копнену границу. Турска ће контролисати нафтоводе и гасоводе који воде у Европу - објаснио је председник Јерменије.

По његовим речима, „то ће значити да ће Турска имати огроман утицај на енергетску безбедност Европе“.

- Она ће још имати огроман утицај на Централну Азију и Каспијски регион, јер део гаса и нафте пролази туда. Тј, она ће се наћи на средини и одлучиваће: ако хоћу, пропустићу вашу нафту, а ако нећу - нећу. Или ће говорити Европљанима: Ако се будете лепо понашали, урадићу све да тај гас и нафта дођу до вас. Тј, Турска ће контролисати гас и нафту које она не поседује. Она је раније била купац, а сада ће бити контролор - изјавио је Саркисјан.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)