ИЗБОРИ У САД: Проглашење победника избора неће бити готово до јануара

Танјуг

17. 10. 2020. у 01:03

ИЗБОРИ У САД: Проглашење победника избора неће бити готово до јануара

Фото: АП

ЗВАНИЧНО проглашење победника на председничким изборима у САД је дуг процес који неће бити окончан до јануара.

Тај процес обухвата и Американце који гласају за електоре, електоре који гласају за председника, да би потом Конгрес прогласио победника, јавља Глас Америке (ВОА).

"Имамо дан избора када се бирају електори, онда имамо дан у децембру када се они састају и гласају за председника. Имамо и датум у јануару када Конгрес потрврђује гласове електора", каже Ејми Дејси, извршна директорка Сајн института за политику на Америчком универзитету.

Поред Електорског колеџа, потврђивање победника председничких избора укљуцује и Сенат, Представнички дом и Национални архив.

Процес дуг четири месеца резултат је компромиса међу "оснивачима нације", који нису били уверени да се гласачима може поверити да изаберу правог вођу.

"То је уведено првенствено јер није било поверења у грађанство да донесе такву одлуку. Нису веровали да амерички народ треба директно да бира председника и потпредседника, али нису хтели ни да дају искључиво Конгресу право да бира", објашњава Дејси.

Стручњаци за изборе предвиђају да ће бројање гласова ове године трајати дуже због пандемије корона вируса и повећаног броја гласача који ће гласати поштом, наводи ВОА.

"То су правне процедуре које морају да се поштују", каже Лиа Мериваки, асистенткиња за америцку политику на Универзитету Мисисипија.

Када 50 савезних држава и Дистрикт Колумбија изброје све гласове са гласачких места и гласове поштом, сваки гувернер државе извлачи листу електора. Копије тих листа се дају шефу Националног архива.

Електори се потом састају у главним градовима савезних држава, Дистрикт Колумбија у Вашингтону, како би званицно дали свој глас за председника и потпредседника.

То мора да се деси првог понедељка после друге среде у децембру, а ове године то ће бити 14. децембра, додаје Глас Америке.

Електори у свакој савезној држави попуњавају Сертификат о гласању и шаљу га Сенату, Националном архиву и државним званичницима.

Када се то обави, Електорски колеџ више нема дужности до следећих председничких избора.

Последњи корак се дешава 6. јануара, када се Конгрес састаје да изброји гласове електора и званично утврди победника.

Процес је углавном церемонијалан, али може бити и примедби.

Тако је било 1969. године и 2005, када су уложене примедбе Електорском колеџу, али су их одбили и Сенат и Представницки дом и спорни гласови су убројани, подсећа ВОА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Boris

17.10.2020. 02:04

Narod misli da se nesto pita nema od tog nista Amerikom vlada vec 200 godina Fed,Wall st.iMilitary complex predsednik je obicni mozda nije obicni ali jeste izvrsitelj zamisli.Tramp treba da dobije izbore jer se cini da ce on bolje odraditi posao obuzdavanja Kineske ekonomije to je primarni zadatak SAD-a