СПРЕМА СЕ РАЗЛАЗ БЕЗ ДОГОВОРА: Британски премијер Борис Џонсон одбио притисак Европске уније

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

16. 10. 2020. у 23:12

СПРЕМА СЕ РАЗЛАЗ БЕЗ ДОГОВОРА: Британски премијер Борис Џонсон одбио притисак Европске уније

Борис Џонсон

БРИСЕЛ и Лондон никада нису били ближе разводу без споразума. Британски премијер Борис Џонсон је у петак поручио да је спреман за разлаз без договора! Џонсон је тако јасно одбио притисак који су дан пре тога пред њега поставили лидери ЕУ и рекао да се Велика Британија већ спрема за тај сценарио.

Борис Џонсон је изразио чуђење што Брисел, после 45 година припадности Велике Британије ЕУ, не жели да им одобори споразум о слободној размени какав на пример има Канада. Рекао је и да је апсолутно неприхватљиво да се Брисел меша у законе суверене земље. Од европских партнера је истовремено затражио суштинску промену у приступу овом проблему.

У ЕУ, међутим, не желе ни да чују за било какве измене већ постигнутог споразума. Изразили су пуно јединство у оваквим ставу. У Бриселу ће чекати још до 15. новембра, пре него што ставе тачку на преговоре. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен је поручила да је ЕУ спремна да даље ради на постизању договора, али "не по сваку цену".

Највећи проблем је у томе што Лондон одбија царинску контролу робе између Северне Ирске и остатка Велике Британије, иако је то претходно било договорено, да се не би правила вештачка граница између две Ирске, а испоштовала правила јединственог тржишта ЕУ.

По свој прилици ЕУ ће тако морати да се припреми за излазак Велике Британије без комерцијалног договора који треба да буде пронађен до краја ове године. Ако не буде договора, размена робе између Велике Британије и ЕУ подлегаће пуним важећим царинским прописима за било коју трећу земљу, са постојећим тарифама и ограничењима. То би свима нанело велику економску штету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)