СВЕТ СЕ ПРИПРЕМА ЗА ДРАМАТИЧНИ СЦЕНАРИО: Чешка гради пољске болнице, у Италији припреме за погоршање епидемије

Танјуг

15. 10. 2020. у 11:41

ЧЕШКА ће започети изградњу капацитета за пацијенте са ковид-19 изван болница, саопштиле су данас власти, док свакодневни пораст нових случајева коронавируса постиже нове рекорде.

СВЕТ СЕ ПРИПРЕМА ЗА ДРАМАТИЧНИ СЦЕНАРИО: Чешка гради пољске болнице, у Италији припреме за погоршање епидемије

Depositphotos

Министар унутрашњих послова Јан Хамачек рекао је новинској агенцији ЧТК да ће војска од суботе почети да гради простор за 500 болничких кревета на сајмишту у Прагу, преноси Ројтерс.

Земља са 10,7 милиона становника има најбржу стопу зараза у Европи, јер су се случајеви само у октобру удвостручили, на 139.290. Министарство здравља пријавило је у среду 9.544 нових случајева ковид-19, што је највиши досадашњи једнодневни број.

Премијер Андреј Бабиш рекао је новинарима да је неопходно започети изградњу додатних капацитета.

"Немамо времена, изгледи нису добри. Ови бројеви су катастрофални", рекао је Бабис.

Број хоспитализација порастао је у октобру за 161 одсто на 2.678, са 518 пацијената на интензивној нези. Број смртних случајева попео се на 1.172, за 75 одсто више овог месеца.

Брзи пораст случајева оптеретио је болнице које претварају општа одељења у јединице ковид-19 и укидају процедуре које нису хитне. Број хоспитализованих је шест пута већи од оног током првог таласа вируса.

Фото: АП

ИТАЛИЈА: У ТОКУ ПРИПРЕМЕ ЗА ПОГОРШАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ

У Италији је јуче забележен рекордан пораст заражених корона вирусом од почетка пандемије у марту, укупно 7.332, али оно што ублажава ситуацију је чињеница да је однос између тестираних и заразених процентуално низак.

Како наводи агенција Анса, претходно је рекордан број заражених био 21. марта, када је забележено 6.557 заражених, а тестирано 26.336 особа.

Ових дана, као и јуче, у Италији се дневно тестира више од 150 хиљада особа. Ипак, здравствени стручњаци и политичке власти су забринути. Пребројавају се расположива места у болницама, утврђују потребе и проширује се број кревета на интензивној нези.

У овој фази нарочито забрињава ситуација у северној покрајини Ломбардија где је у једном дану било више од 1.800 новозаражених, од тога само у Милану 1.032 нова случаја.

Регија Ломбардија још од јуна проширује ковид-одељења у 18 регионалних болница, а ако буде потребно, односно ако се та одељења попуне новим болесницима, реактивираће се ковид-болница на миланском сајму која је направљена донаторским средствима у току пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)