УХАПШЕНА КАРДИНАЛОВА ДАМА: Откривена нова карика у ланцу скандала у Ватикану

М. ОСТОЈИЋ

14. 10. 2020. у 22:06

УХАПШЕНА КАРДИНАЛОВА ДАМА: Откривена нова карика у ланцу скандала у Ватикану

Анђело Бећу и Чечилија Мароња (у углу)

ПО међународној потерници о хапшењу са учешћем Интерпола ухапшена је у Милану Чечилија Мароња (39), коју је 2016. године акредитовао недавно смењени кардинал Анђело Бећу, који је водио касу Државног секретаријата Ватикана.

Оптужена је за "проневеру и издвајање новчаних средстава" намењених за међународне мисије у Африци и Азији, које је користила за личну куповину луксузних ствари.

Папа Фрања је недавно сменио кардинала Анђела Бећу због куповине виле у Лондону у тајности, као и због финансијских трансакција са сумом која још није сабрана, јер је истрага у току. На површину је одмах испливало име "кардиналове даме" Чечилије Мароње, коју је Бећу акредитовао као "експерта за дипломатске и посредничке односе за хуманитарне мисије у међународној кризи".

Дама пореклом из Каљарија (Сардинија) формирала је у Словенији фирму, отворила рачун, али новац намењен за хуманитарне мисије коришћен је за куповину фирмиране гардеробе, ташни, ципела, за опремање њеног стана. Сума која се помиње је 500.000 евра, коју је примила од кардинала Бећуа. "Кардиналова дама" представљала се картицом издатом од тог истог Секретаријата Ватикана и потписом монсињора Бећуа.

Адвокат кардинала Бећу после хапшења ове даме каже да је кардинал спреман да је тужи јер је са њом "имао само поверенички и институционални однос", да је "преварен" и да није знао ништа о њеном раскошном трошењу новца намењеног за хуманитарне мисије, а "Фондови у Словенији били су гаранција за хуманитарне операције у Африци".

Кардинал Бећу каже да није знао ништа о њеној прошлости. А она је 2002. оптужена за крађу и 2010. године за непрописно усвајање новца.

Ланац скандала који је као земљотрес потресао Ватикан и огорчио папу има већ много карика, јер је до сада утврђено да је кардинал Бећу суму од 700.000 евра проследио у Аустралију, очигледно не за хуманитарне сврхе. Дама ће бити испоручена Ватикану и стављена на располагање тамошњим правосудним органима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dobi

15.10.2020. 08:36

Vatikan je najvece leglo zla a lopovluk im je prirodna potreba, satanisticki rituali i ptizivanje Lucifera su takodje prirodna pojava za njih, sve ih treba procesuirati i strpati na robiju za primer a Vatikan razbucati i ukinuti kao i svaku kriminalnu organizaciju koja je mnogo gora od obicnog kriminala.