БУРА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Русија, Кина и Куба примљене у Савет за људска права, Американци бесни

Танјуг

14. 10. 2020. у 00:14

КИНА, Русија и Куба добиле су место у Савету УН за људска права, што је амерички државни секретар Мајк Помпео осудио због наводне историје кршења људских права у тим земљама.

БУРА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Русија, Кина и Куба примљене у Савет за људска права, Американци бесни

Фото: Депоситпхотос

Саудијска Арабија није успела да обезбеди своје место у Савету, а ова одлуку поздравили су активисти за заштиту људских права, пише АП.

Русија и Куба су место у Савету за људска права УН добиле без потешкоћа, док је ситуација у случају Кине и Саудијске Арабије била неизвесна.

У тајном гласању 193 чланице Генералне скупштине УН, Пакистан је добио 169 гласова, Узбекистан 164, Непал 150, Кина 139, а Саудијска Арабија само 90 гласова.

Амерички државни секретар Мајк Помпео осудио је данашњи избор Кине, Русије и Кубе, као и прошлогодишњи Венецуеле. Он је рекао да су ово земље са "гнусном историјом људских права" и да ова одлука додатно оправдава повлачење САД из овог тела, коју је Вашингтон најавио 2018. године.

Он је рекао да ће САД предузети сопствене акције да казне оне који злоупотребљавају људска права у кинеској покрајини Синђанг, Мјанмару, Ирану и другде.

Израелски амбасадор при УН је позвао све демократске земље у Савету да одмах иступе из овог "срамотног и антисемитског тела".

Активисти су се успротивили кандидатури Кине, Русије и Кубе за чланство у Савету за људска права УН, због њиховог готово занемарљивог доприноса у области заштите људских права.

Сличан став изнели су и у погледу кандидатуре Саудијске Арабије, коју су оптужили за континуиран напад на активисте за заштиту људских права и права жена и дисиденте. "Хјуман рајтс воч" је поздравио одлуку да Саудијска Арабија не буде примљена у Савет за људска права УН.

Прошле недеље коалиција организација за заштиту људских права из Европе, САД и Канаде позвала је чланице Генералне скупштине УН да се успротиве избору Кине, Русије, Саудијске Арабије, Кубе, Пакистана и Узбекистана, због тога што их историја њиховог односа према заштити људских права чини неквалификованим за тако нешто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Milica

14.10.2020. 06:38

Možda se Amerikanci ipak s pravom bune za Kubu. Realno gledano na njenoj teritoriji su napravili zatvor Gvantanamo ili popularno "gitmo" gde se krše sva moguća i nemoguća ljudska prava. Oni ga vode pa najbolje znaju. Jel to gospodine Pompeo?

MiR

14.10.2020. 10:30

Ha, pa samo ste vi kvalifikovani!?? Za manipulacije vam nema ravnih! Kao da u ostalim zemljama ne zive ljudi, i to ljudi ciija prava krsite VI a ne njihove vlasti! Vi im nudite sarene lazi, a oduzimate im zivote!