ВЛАСТ КАЖЕ - НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВУ: “Полицијски час“ у Берлину за барове и ресторане

Бета

10. 10. 2020. у 15:18

ВЛАСТ КАЖЕ - НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВУ: “Полицијски час“ у Берлину за барове и ресторане

Протести против епидемиолошких мера у Берлину / Фото АП

Град Берлин је од данас баровима и ресторанима забранио рад од 23:00 до 06:00 сати због забрињавајућег пораста заразе корона вирусом.

Град Франкфурт је предузео сличну меру која је на снагу ступила у петак увече: између 22:00 и 06:00 сати затварање барова и ресторана, и забрана продаје алкохола.

У Берлину ће "полицијски час" који погађа све локале, осим апотека и бензинских пумпи, бити на снази најмање до 31. октобра.

Продаја алкохола на бензинским пумпама или у прехрамбеним продавницама такође је забрањена од 23:00.

"Није време за забаву", објаснио је социјалдемократски градоначелник главног града Михаел Милер. "И можемо и хоћемо да спречимо још једно затварање" у куће које би било строже од претходног, упозорио је он у посебној поруци градјанима од 20 до 40 година.

"После три чаше пића, мере се мање поштују", рекао је Дирк Берент, задужен за портфељ правосудја града Берлина.

Градска левичарска власт је такође одлучила да озбиљно ограничи друштвене контакте.

Од данас, између 23:00 и 6:00 ујутро, напољу не сме да се окупља више од петоро, али током дана може и 50 људи.

Током дана се у затвореном простору може састати највише 10 људи, уместо досадашњих 25.

Те мере су углавном усмерене на спречавање кућних забава и непријављених масовних прослава, за које берлинске власти сматрају да су извор ширења новог корона вируса.

Стање је забрињавајуће у главном граду, са "стопом инциденце" изнад 50 током неколико дана (више од 50 нових инфекција на 100.000 становника) и с више од 400 нових случајева дневно, што Берлин сврстава у "ризична подручја".

Удружење власника барова у Берлину сматра да су ограничење окупљања и забрана њиховог рада ноћу "погубни" за њих и припрема тужбу.

Берлин је, по Институту "Статиста", 2018. године имао 9.800 угоститељских локала, укључујући више од 1.700 барова или пабова.

Само због затварања ноћних клубова већ неколико месеци су тешко погођени општи приходи Берлина јер им је "ноћни живот" био суштинска компонента: само ноћни клубови су том граду донели ;више од 1,5 милијарди евра 2018. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)