ПУЧ У КИРГИЗИЈИ У ТОКУ: Непознате особе заузеле стратешке руднике угља, сукоби полиције и демонстраната у Бишкеку

Новости онлине

06. 10. 2020. у 19:09

ПУЧ У КИРГИЗИЈИ У ТОКУ: Непознате особе заузеле стратешке руднике угља, сукоби полиције и демонстраната у Бишкеку

Фото: ЕПА

НЕПОЗНАТЕ особе заузеле су рудник угља Кара Кече, највеће налазиште црног угља у Киргизији, саопштила је прес-служба државног предузећа „Киргизкомур“.

- Данас око 12 часова по московском времену огранак Кара Кече државног предузећа 'Киргизкомур' који се налази у Жумгалском округу Наринске области, заузела је група непознатих особа од око сто људи - рекао је представник прес-службе.

Према његовим речима, нападачи су од запослених на благајни одузели приход од продаје угља у вредности већој од седам хиљада долара, приморали директора огранка и главног инжењера да поднесу оставку, а такође су захтевали смену целог руководства.

Поред тога, непознате особе масовно извозе угаљ из површинског копа без документације и плаћања.

- Горе наведене околности и заплена угља за обезбеђивање становништва и великих индустријских предузећа и електране у Бишкеку негативно ће се одразити на грејну сезону 2020-2021. Шеф државног предузећа Канатбег Ашрибајев упутио је захтев Државном комитету за националну безбедност, Министарству унутрашњих послова и недавно формираном Координационом савету Киргизије да предузму мере - саопштила је прес-служба.

Подсетимо, у Бишкеку, где су у току демонстрације због резултата парламентарних избора, дошло је до жестоких сукоба полиције и демонстраната. Одмах након објављивања прелиминарних резултата, на улице су изашли грађани, а након вишечасовних окршаја са полицијом, демонстранти су упали у зграде парламента и владе и ослободили из затвора бившег председника Алмазбека Атамбајева и премијера Сапара Исакова. 

Према подацима Министарства здравља, у сукобима је повређено скоро 700 људи, од чега око 200 припадника полиције. Једна особа је погинула.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)