ИЗВЕШТАЈ БРИТАНСКИХ НАУЧНИКА: Вакцина неће вратити живот у нормалу на пролеће

Танјуг

01. 10. 2020. у 21:37

ИЗВЕШТАЈ БРИТАНСКИХ НАУЧНИКА: Вакцина неће вратити живот у нормалу на пролеће

Илустрација / Фото Танјуг-АП

ЧАК и ефикасна вакцина против корона вируса неће на пролеће вратити живот у нормалу, упозорила је данас група водећих научника британског Краљевског друштва.

Вакцина се често доживљава као "свети грал" који ће окончати пандемију, али научници у извештају наводе да морамо бити "реални" у вези с тим шта вакцина може да постигне и када, преноси ББЦ.

Они наводе да рестрикције можда треба постепено релаксирати јер би ће можда проћи и година дана да би се направила вакцина.

Тренутно се у свету развија више од 200 вакцина против корона вируса.

"Вакцина пружа велику наду у потенцијални крај пандемије, али знамо да је историја развоја вакцине пуна неуспеха", рекла је докторка Фиона Кали са Националног института за срце и плућа Краљевског колеџа у Лондону.

Упркос томе што постоји оптимизам британске владе да би неки људи могли да се вакцинишу већ ове године док би масовна вакцинација могла да се догоди почетком наредне, Краљевско друштво упозорава да је то дуготрајан процес.

"Чак и када вакцина буде доступна, не значи да ће се за месец дана сви вакцинсати, говоримо о шест месеци, девет месеци ... годину", рекао је професор Нилај Ша, шеф хемијског инжњеринга на Краљевском колеџу у Лондону.

"Нема говора о томе да ће се живот ођедном у марту вратити у нормалу", додао је он.

Истраживачи упозоравају да предстоји још пуно изазова и да ће бити потребно још доста времена да се добију сви битни одговори као што је питање дугорочног имунитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)