АЛИЈЕВ:Спремни да прекинемо операције,ако се Јерменија повуче

Танјуг

30. 09. 2020. у 18:17

ПРЕДСЕДНИК Азербејџана Илхам Алијев изјавио је данас да је та земља спремна да прекине војне операције у Нагорно-Карабаху ако се јерменске трупе потпуно повуку из региона.

АЛИЈЕВ:Спремни да прекинемо операције,ако се Јерменија повуче

Фото: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

Алијев је рекао да Азербејџан мора да успостави територијални интегритет, а да Јерменија мора да одустане од, како је навео, "окупационе политике".

"Уместо тога, јерменски премијер поставља нам услове, поставио нам је седам услова. Недавно сам изјавио да те услове одбијамо. Ми имамо само један услов - да Оружане снаге Јерменије у пуном саставу и одмах напусте наше крајеве“, рекао је Алијев на састанку са рањенима у борбама, преноси Спутњик.

Он је додао да, ако јерменска влада испуни тај услов, "борбе ће престати, крв ће престати да се пролива и у региону ће се успоставити мир". "Ми желимо мир и желимо решење сукоба“, нагласио је азербејџански лидер.

Он је оценио и да су неприкладни позиви на дијалог, у светлу заоштравања сукоба у Нагорно-Карабаху.

У том контексту истакао је да постоји међународни формат који се бави преговорима, али је навео да тај формат није постигао никакве резултате.

"Због тога сматрам да су у тренутним условима позиви било које стране на дијалог неумесни", поручио је Алијев.

Према његовим речима, једини разлог због којег је Азербејџан био одан преговорима била је нада.

"Охрабривали су нас и давали нам одређене сигнале: будите стрпљиви и питање ће се решити", рекао је Алијев.

Он је додао да је и раније упозоравао да ће, ако преговори не дају резултате, Азербејџан то питање решити војним путем.

"Наш циљ је праведан, желимо да вратимо свој територијални интегритет и то ћемо учинити. Азербејџан мора да успостави територијални интегритет. Борбе које трају четврти дан имају за циљ обнављање историјске правде. Нагорно-Карабах је историјска територија Азербејџана", рекао је Алијев.

Он је додао да нико не може да натера његову земљу да напусти територије над којима су, како је навео, успоставили контролу током четвородневних борби у зони сукоба у Нагорно-Карабаху.

"Током цетвородневних борби азербејџанска војска је, спроводећи успешне операције, ослободила стратешке коте, неколико насеља. Након дуге паузе вратили смо се на своје земље, развили тамо своју заставу и више нас нико не може истерати", рекао је Алијев.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији додира у Нагорно-Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника.

Према наводима Министарства одбране Јерменије, Нагорно-Карабах је био мета ваздушних и ракетних напада.

Јереван тврди да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)