СИ-ЕН-ЕН ОБЈАВИО ВЕЛИКУ АНАЛИЗУ: Невероватан резултат анкете - 60:28 - ево ко је више очарао народ у узбурканој ноћи дебате Бајдена и Трампа

Новости онлајн

30. 09. 2020. у 13:59

СИ-ЕН-ЕН ОБЈАВИО ВЕЛИКУ АНАЛИЗУ: Невероватан резултат анкете - 60:28 - ево ко је више очарао народ у узбурканој ноћи дебате Бајдена и Трампа

Фото: Принтскрин

АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп и бивши потпредседник и сенатор Џозеф Бајден, имали су ноћас прву од три дебате пре председничких избора 3. новембра.

Дебата се одржала у Кејс Вестерн Ресерв Универзитету (Case Western Reserve University) у Кливленду у Охају, у 21 сат по локалном времену, односно 3 сата ујутро по нашем времену. Модератор је био новинар и водитељ Фоx Њуза Крис Валас.

Теме дебате: Врховни суд, цовид-19, расни односи и нереди, интегритет избора...

Теме су биле следеће: Трампова и Бајденова политичка, Врховни суд (у којем се једно од девет места недавно испразнило смрћу судије Рут Гинзбург), пандемија цовида-19, стање економије, раса и насиље (у склопу протеста у градовима широм САД-а као и интегритет долазећих избора.

Гледаоци мисле да је победио Бајден

Према анкети мреже ЦБС након америчке председничке дебате, већина гледалаца сматра да је дебата имала "негативан" тон, а само је 17 одсто рекло да је осетило позитивне вибрације током сучељавања.

Анкета је показала да 48 одсто људи сматра да је демократски кандидат Џо Бајден био бољи, а 41 одсто мисли да је у дебати победио Доналд Трамп. Остали мисле да су изједначени.

ЦБС примећује да је више људи који су гледали дебату подржавало Бајдена.

Укупно је 69 одсто испитаних рекло да су били "изнервирани" расправом Трампа и Бајдена, а само 17 одсто каже како их је дискусија "информисала". Близу 20 посто људи рекло је да је била песимистична.

Анкета ЦНН

Према истраживању које је за ЦНН одмах након дебате провела агенција за истраживање тржишта ССРС, 60 одсто гледалаца сматра да је победник дебате Џо Бајден, док тек 28 одсто њих сматра да је бољи био Доналд Трамп.

ЦНН истиче како су ови резултати готово идентични као и они 2016., кад су гледаоци оценили Хилари Клинтон као победницу са 60 одсто гласова, док је Трамп добио још мање - 27 одсто.

Но, податак који би требао забринути демократског кандидата је поређење са очекивањима гледалаца. Према њему, 56 одсто њих очекивало је да ће Бајден имати бољи наступ него што је имао, док је 43 одсто гледалаца то очекивало од Трампа.

Око две трећине од 568 испитаника колико је учествовало у анкети, тврдили су да су Бајденови одговори били истинитији од Трампових, док у истинитост Трампових одговора верује њих 29 одсто.

Слични су проценти и утисака гледалаца по темама - у темама попут расне неједнакости, здравства и корона вируса Бајден је добио симпатије две трећине гледалаца, док је Трамп најбоље котирао у теми номинација врховних судија, ге 43 посто гледалаца даје поверење Трампу у поређењу са Бајденових 54 одсто.

Ипак, општи закључак овог брзог истраживања јесте да дебата није утицала на преференције гласача. Чак 57 одсто њих каже како дебата није утицала на њихов избор, док је већи део мањине на коју је дебата утицала, постао склонији Бајдену (њих 32 одсто него Трампу (11 одсто).

Хаос на дебати

Дебата је целих сат и по времена колико је трајала била хаотична. Кандидати су говорили један преко другога, углавном Трамп преко Бајдена.

У једном тренутку је довело до тога да је Бајден рекао Трампу да више ућути. Трамп је одбио да осуди беле супремацисте што је модератор тражио од њега, него је покушао целу причу о нередима да свали на Антифу.

Оптуживао је Бајдена да је његова администрација на челу с Обамом била гора од његове те говорио како су резултати његове владе одлични. Рекао је Бајдену да он никада не би могао направити све што и његова влада по питању корона вируса.

Покушао је од Бајдена да извуче одговоре на питања о његовом сину говорећи о милионима које је наводно добио, а рекао је и да му је син зависник од кокаина. Према анализи ЦНН-а Трамп је говорио целих два минута дуже од Бајдена.

Тврдио је и да је платио милионе долара пореза, а не само 750 долара како је у својој причи открио Њујорк тајмс.

Бајден је ипак рекао да је Трамп кловн који стално лаже те како сви знају да је он лажов.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

dragan

30.09.2020. 15:45

Sve je to jedan veliki Šou ("Šarena laža"). Ameriki predsdnički izbori su presava za javnost. izigravanje Demokratije. Bez obzira na ime predsednika ili republikance ili demokrate ameročka politika je ista. Nju ne vodi predsednik već interes krunog, multinacionalnog kapitala. izborna kampanja je sukob marketinga, a ne političkih ideja kandidata.

Lili

30.09.2020. 16:04

Vecina medija je pod kontrolom demokrata,tako da...videce se na izborima.Covek sa velikim mentalnim problemom ne bi trebslo da bude kandidat za americkog predsednika,jos i kontrolise nuklearno oruzje.Amerika izgubila kompas.

LazarKG92

30.09.2020. 16:16

Чуј CNN објавио. Па то је као да Правда у доба Стаљина каже да су избори у СССР 1950те пример демократије за цео свет. CNN је тамо најпристраснији медиј, чак и Фокс Њуз се труди да има бар неког са супротне стране као токен,чега код CNN нема.