НОВА СТУДИЈА ОТКРИВА: Зашто су деца отпорнија на корону него одрасли

Novosti online

30. 09. 2020. у 09:12

ПОДАЦИ показују да деца у начелу оболевају од блажег облика ковида-19 него одрасли, а нова студија објашњава зашто.

НОВА СТУДИЈА ОТКРИВА: Зашто су деца отпорнија на корону него одрасли

Фото: АП

У истраживању, објављеном у часопису “Сциенце Транслатионал Медицине”, анализиран је имуни одговор 65 деце и 60 одраслих особа оболелих од ковида-19 у њујоршким болницама. Научници су посматрали узорке њихове крви и ћелија и открили да код деце болест краће траје, да је ређе потребно прикључивање на апарате за дисање и да је стопа смртности нижа него код одраслих.

Студија је показала да деца производе веће количине два молекула имунолошког система, тзв. цитокине: интерлеукин 17-А (ИЛ-17А), који подстиче реакцију имунитета у раној фази инфекције, и интерферон гама (ИФН-y), који спречава вирус да се размножава. Што је пацијент млађи, то је виши ниво ИЛ-17А и ИФН-y, показује студија.

- Ово наводи на закључак да ИЛ-17А и ИФН-y односно ћелије које их производе доприносе имунолшкој заштити, нарочито од плућних болести – каже за "Јаху лајф" коаутор студије др Бетси. Ц. Херолд, шеф Катедре за педијатријску инфектологију Медицинског факултета “Алберт Ајнштајн”.

- Студија показује да јачање природног имунитета у раној фази болести може бити корисно – додаје она.

-Према томе, деца оболевају и могу да добију тежак облик болести, али се углавном успешније изборе с вирусом-каже Херолд.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)