МАКРОН ТИХАНОВСКОЈ ОБЕЋАО ПОСРЕДОВАЊЕ: Француски председник разговарао са белоруском дисиденткињом у Литванији

Г. ЧВОРОВИЋ

29. 09. 2020. у 18:57

МАКРОН ТИХАНОВСКОЈ ОБЕЋАО ПОСРЕДОВАЊЕ: Француски председник разговарао са белоруском дисиденткињом у Литванији

Фото: АП

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон, који је данас у хотелу у Виљнусу где је одсео примио белоруску дисиденткињу Татјану Тихановску, обећао је да ће све да учини да покрене посредовање под окриљем ОЕБС-а.

На тај начин Макрон се директно укључио у покушај тражења излаза из политичке кризе у Белорусији.


Сусрет с Тихановском трајао је три четврт сата, после чега је француски председник послао поруку да ће ЕУ учинити све што може да помогне у овој медијацији.


Тихановска је пре Макроновог доласка у Литванију изразила жељу да га сретне, затраживши, према њеном блиском окружењу, посредничку улогу у Белорусији коју би активно преузеле Француска, Велика Британија, САД, Русија и Немачка. Али, Макрон је био опрезан и заиграо је на карту ОЕБС за шта у Франуској сматрају да постоји и подршка руског председника Владимира Путина.


Пре сусрета, избегла вођа белоруске опозиције је поручила да је Макрон један од најмоћнијих лидера у Европи и свету и да би могао да буде међу траженим посредницима. И Макрон и Тихановска били су задовољни јучерашњим разговором.


Светлана Тихановска је такође открила да је позвана да се лично обрати посланицима француске скупштине, што је, како је истакла, са задовољством прихватила.


Емануел Макрон, који је у Виљнус допутовао у понедељак поподне, на заједничкој конференцији за медије са својим домаћином Гитанасом Науседом, поручио је да је "Француска увек била на страни бораца за слободу", али и опрезно додао да треба избећи "геополитизацију конфликта и директно страно мешање".
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)