Белоруска опозиција припрема „инаугурацију“ Тихановске

Новости онлајн

27. 09. 2020. у 20:47

Белоруска опозиција припрема „инаугурацију“ Тихановске

Фото bel.by

ПРЕДСТАВНИЦИ белоруске опозиције припремају „народну инаугурацију“ бившег председничког кандидата Светлане Тихановске.

Према мишљењу белоруске опозиције, „све цивилизоване земље постепено признају Светлану Тихановску и Координациони савет за легитимне представнике белоруског народа“.

- А народни председник добија народну инаугурацију! - наводи се у саопштењу објављеној на опозиционим друштвеним мрежама.

Представници белоруске опозиције позвали су своје присталице да у недељу изађу на још један неодобрени скуп у центру Минска и другим градовима земље са плакатима у знак подршке Тихановској, објашњавајући то тиме што би „народна инаугурација требало да се одржи на одговарајућем месту“.

Подсетимо, Александар Лукашенко је у среду званично ступио на дужност председника Белорусије.

Прва држава која није признала Лукашенка за легитимног шефа републике била је Словачка. Такође га није признала ни Немачка, Пољска, Естонија, САД, Јапан и неколико других земаља.

Министарства спољних послова Велике Британије, Украјине, Канаде и Словеније осудила су „тајну инаугурацију“ Лукашенка, а Европска унија назвала ју је недовољно легитимном.

На дан инаугурације, Тихановска је изјавила да од сада Лукашенка не сматра легитимним председником Белорусије и назвала његову инаугурацију „покушајем преузимања власти“. Према речима Тихановске, у инаугурацији види знаке кривичног дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)