ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америка увела санкције кинеској компанији СМИЦ

Танјуг

26. 09. 2020. у 17:23

ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америка увела санкције кинеској компанији СМИЦ

Фото:

ВЛАДА САД увела је рестрикције на извоз за највећег кинеског произвођача силиконских чипова, након што је, како каже, утврдила да постоји "неприхватљив ризик" да би опрема добављача ове компаније могла да буде искоришћена у војне сврхе.

Добављачи одређене опреме за "Семикондактор мануфекчуринг интернешнл корпорејшн" (СМИЦ) ће сада морати да се пријаве за појединачне лиценце за извоз, наводи се у писму министарства трговине од петка који је дат на увид Ројтерсу.

СМИЦ је, после "Хуавеја", постала друга водећа кинеска компанија која се суочила са америчким санкцијама.

Пентагон је раније овог месеца саопштио да разматра да на црну листу стави и СМИЦ, за коју америчке власти сматрају да представља претњу због наводне "фузије" цивилних и војних технологија.

Из компаније СМИЦ тврде да нису примили никакво званично обавештење о рестрикцијама, како преноси Ројтерс. У саопштену ове комапније се наводи да она нема никакве везе са кинеском војском и да су полупроводници које она производи и услуге које нуди намењени за цивилну и комерцијалну употребу.

Америчко министарство трговине је одбило да да коментар у вези са рестрикцијама уведеним компанији СМИЦ. Биро за индустрију и безбедности при министарству трговине САД саопштио је да "константно надгледа и процењује било какве потенцијалне претње америчкој националној безбедности и интересима спољне политике".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)