СИРИЈСКА ВОЈСКА ПЛАНИРА НОВУ ОФАНЗИВУ: Пропали руско-турски преговори, ево када креће ослобађање Идлиба

Новости онлине

26. 09. 2020. у 15:59

СИРИЈСКА ВОЈСКА ПЛАНИРА НОВУ ОФАНЗИВУ: Пропали руско-турски преговори, ево када креће ослобађање Идлиба

Фото: Принтсцреен

ПРОШЛЕ недеље руска и турска војна делегација састале су се како би разговарале о тренутној ситуацији у провинцији Идлиб.

Ипак, упркос жељи за мирним решењем није дошло до било каквог договора.

Према војним изворима у Дамаску, које преноси Ал Масдар, неуспех преговора довео је до тога да врховна команда Сиријске арапске армије наставља планирање велике офанзиве на положаје терориста у северозападној сиријској провинцији.

Извор је рекао да генералштаб планира да покрене нову офанзиву почетком следеће године, што је врло слично пређашњој операцији која је покренута у јануару 2020. године.

Ова операција ће имати за циљ заузимање територије под контролом милитаната у планинама Ал-Завије и равници Ал-Габ, са посебном концентрацијом на кључни град Ариха, који се налази дуж стратешког аутопута М-4 (аутопут Латакија-Алепо).

Сиријска арапска армија претходно је обуставила офанзиву у марту 2020. године након састанка руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана у Москви.

Састанак Путин-Ердоган такође је довео до успостављања заједничких патрола турских и руских снага дуж аутопута М-4, које су у међувремену суспендоване из безбедносних разлога.

Како се година ближи крају, сиријска војска ће вероватно појачати нападе у јужном Идлибу, док ће постепено повећавати број својих снага у близини линије фронта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

buki

26.09.2020. 17:47

Aman, isterajte već tu okupatorsku gamad iz svoje nekad prelepe zemlje, i krenite sa obnavljanjem porušene i uništene Sirije uz pomoć decenijski napaćenog naroda. Rusi, pomozite i dobićete izlaz na Mediteran, koji ćete (nadam se) uredno plaćati.

Gojko

27.09.2020. 12:14

@buki - Turci du doveli hiljade svojih vojnika u provinciju Idlib,sa oklopnom tehnikom,artiljerijom i bespilotnim letelicama Bayraktar,a naoružali su i sirijske džihadiste,tako da se bez rusko-turskog dogovaranja ne sme ništa šire preduzeti.Naravno,Rusi sa Turcima imaju velike projekte i saradnju,pa se mora pažjivo odmeravati trenutak za ofanzivu.

buki

27.09.2020. 17:38

@Gojko - Znam Gojko. Na žalost Turci taj deo Sirije od granice do iza auto puta, odavno smatraju svojom teritorijom. Kao kerovi kad zapišaju teritoriju, na pamet im ne pada da treba odatle ikad da se povuku i da (bar zvanično) to nije njihovo. Ni smrdljiva EU, ni bilo ko drugi im zbog toga ni opomenu nije uputio, pa se oni naravno ponašaju kao svoj na svome. Čak i Rusi Asadu pomažu nekako u rukavicama, da se Erdogan ne naljuti. Uništiše gadovi onako lepu zemlju bez trunke savesti i niko ništa ne preduzima da zaštiti taj sirijski narod. Više se brinu za ove pobunjenike na severu, teroriste naoružane do zuba i lojalne Erdoganu, nego za sirijsku sirotinju, kojoj ameri i dalje otimaju naftu na severoistoku zemlje.