НЕПОБЕДИВ ЗА ПРОТИВРАКЕТНЕ СИСТЕМЕ: Ево како функционише руски Авангард - лети брзином од 27 маха

Новости онлине

26. 09. 2020. у 14:05

НЕПОБЕДИВ ЗА ПРОТИВРАКЕТНЕ СИСТЕМЕ: Ево како функционише руски Авангард - лети брзином од 27 маха

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

ХИПЕРСОНИЧНИ клизећи блок стратешког ракетног система „Авангард“ у будућности ће вероватно моћи да се пресретне помоћу ласерског или електромагнетног оружја, али за сада је ово само теорија.

"Авангард“ ће и у блиској будућности остати непобедив за сваки систем противракетне одбране, сматра заменик премијера Русије Јуриј Борисов.

- Вероватно ће се временом наћи противотров и против ових маневарских блокова. То је, пре свега, оружје које користи ласерску технологију, електромагнетни импулс. Али данас је ово област теорије - рекао је Борисов за телевизију „Русија 1“.

Истовремено, данас и у блиској будућности „Авангард“ ће остати непобедив за сваки систем противракетне одбране.

- Овај клизећи блок се одбија од густих слојева атмосфере и може захваљујући специјалним технологијама да маневрише и, заправо, постане непобедив за системе противракетне одбрамбене - објаснио је Борисов.

- Када мења путању свог кретања, немогуће је предвидети где ће се наћи у следећем тренутку, где ће усмерити противракету. Због тога (‘Авангард’) обезвређује све напоре које, на првом месту, Америка улаже у стварање противракетне одбране - нагласио је он.

Први ракетни пук наоружан системом „Авангард“ са хиперсоничним крстарећим блоковима, ступио је на дужност у војне јединице у Оренбуршкој области Русије крајем прошле године. Борбени блок „Авангард“ развила је компанија „НПО Машиностројенија“. Он може да лети у густим слојевима атмосфере хиперсоничном брзином, до 27 маха, мењајући путању и висину и превазилазећи сваку противракетну одбрану.

О постојању овог система први пут је објавио председник Русије Владимир Путин у марту 2018. године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Milos

26.09.2020. 14:28

A ljudi vam.umiru od gladi, isto kao i amerikanci koji nisu billi u stanju medicinskom osoblju da obezbede maske najobicnije a za ovakve gluposti od oruzja se baca. Dosta vise sa tim, uleosajte zivot svojim gradjanima a ne planirajte kako cete da ga nekom drugom unistite.

Ja sam

26.09.2020. 15:44

@Milos - У Русији нико не умире од глади. То ,,умирање од глади" је празна парола која нема везе са стварношћу, али је згодна за истицање, када се блати противник/неистомишљеник.

Ivan Zgrozeni

26.09.2020. 15:35

Sada trebaju da promene vijnu doktrinu i sankcije protiv Rusije ili njenih saveznika tretiraju kao akt agresije pa agresora kazne na avangardni nacin. Amerikanci uvode sankcije politicarima drugih zemalja ili salju dronove ubice da likvidiraju "teroriste" koji nisu imali svoj dan u sudu. Rusi bi trebali da koriste avangard za institucije i pojedince koji joj uvode sankcije s ciljem da je oslabe ili ucine zivot nepodnosljivim za njene gradjane

Bonaparta

26.09.2020. 19:17

Najveća prednost avangarda je što današnji radari ne mogu da ga registruju tako da rakete ne mogu da ga nanišane i obore. Mehur koji pravi avangarde stvara pomoću mikro talasa, kao mikro talasna rerna, na tom principu rade i radari i jednostavno guta te talase. Inače leti na 80 km visine, a na toj visini avangard ne leti stvarnom brzinom od 27 maha, jer brzina zvuka se meri do 3 km visine od morske površine i tu je brzina zvuka 300 km/s na visini od 80 km na kojoj krstari avangard je mnogo manja brzina zvuka, jer je ređi vazduh pa je tako 27 maha realna brzina oko 12-13 maha što je veoma velika brzina.