ЗА ПОЛА ГОДИНЕ 14 МИЛИОНА РАСЕЉЕНИХ: Узрок природне катастрофе, конфликти, болести

И. С.

25. 09. 2020. у 13:16

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ 14 МИЛИОНА РАСЕЉЕНИХ: Узрок природне катастрофе, конфликти, болести

Фото: Танјуг/АП

ВИШЕ од 14 милиона људи у 127 земаља расељено је од јануара до јула ове године због природних и катастрофа, изазваних сукобима и ратовима.

Полугодишњи пресек Центра за мониторинг интерно расељених лица (ИДМЦ), са седиштем у Швајцарској, показује да су конфликти и насиље у првој половини године, донели драматичан пораст броја људи који су побегли из својих домова и ставили се на листу интерно расељених.

Центар за мониторинг у извештају објављује да су конфликти и насиље изазвали једну трећину, односно, 4,8 милиона нових расељавања, највећим делом у Африци и на Блиском истоку.

Ситуација у Јемену, која се сматра тренутно највећом хуманитарном катастрофом, посебно је забрињавајућа. Мада бројке за Јемен нису алармантне саме по себи, ова земља суочава се тренутно са троструком кризом. Осим конфликта, рапидно расте стопа заразе вирусом корона, а недавно се догодила и једна од најгорих поплава које је земља доживела последњих година.

Директорка ИДЦМ, Александра Билак, истиче да је Сирија на врху листе земаља са највећим повећањем новорасељених, највише због војних операција у северозападној покрајини Идлиб. То је довело до 1,4 милиона расељених људи.

Демократска Република Конго такође бележи нагли пораст насиља и оружаног насиља и несигурности, посебно у североизточној покрајини Итури, што је такође довело, као и у Сирији, до 1,4 милиона избеглих. Буркина Фасо је, са готово пола милиона новорасељених, постала земља са најтежом кризом расељавања у Западној Африци, због оружаног кинфликта који се шири целим регионом.

Ситуација се рапидно погоршава и у Камеруну, Мозамбику, Нигеру и Сомалији. Нарастајући конфликти и насиље у тим земљама довели су до више нових расељавања у првој половони ове, него целе 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

DOBRO DOSLI U EU DOBRO DOSLI U DOJCLAND

25.09.2020. 14:26

ANGELA VAS OCEKUJE. Interesantno je to kretanje stanovnistva, gde god dodje do nekih elementarnih nepogoda, bolesti, ratova i ostalih nedaca, svi krecu put Nemacke. Ako se nastavi tako, u sledecih 30 godina Nemacka ce po broju stanovnika prestic i Kinu.