БЕЗ ЧУВЕНЕ ПАРАДЕ СА ЕГЗОТИЧНИМ ПЛЕСАЧИЦАМА: Рио де Жанеиро отказао карневал због корона вируса

Бета

25. 09. 2020. у 09:15

БЕЗ ЧУВЕНЕ ПАРАДЕ СА ЕГЗОТИЧНИМ ПЛЕСАЧИЦАМА: Рио де Жанеиро отказао карневал због корона вируса

Фото. АП

ГОДИШЊИ карневал и Рију са сликовитим самба школама неће бити одржан у фебруару идуће године због пандемије корона вируса, и мада је то приказано као одлагање, није одређен нови датум.

Лига самба школа Рија ЛИЕСА, објавила је синоћ да је због ширења корона вируса немогуће одржати безбедно традиционалну параду, која је важан кулутран догађај у земљи и за многе извор средстава за живот.

"Закључили смо да догађај треба да се одложи. Не можемо једноставно да га одржимо у фебруару. Школе самбе неће имати ни времена ни финансијска и организациона средства да буду спремне за фебруар", рекао је новинарима Жорге Кастањера, председник удружења ЛИЕСА, које организује догађај.

Градске власти Рија тек треба да објаве одлуку о уличним журкама које се такође одржавају за време карневала. Међутим градска агенција за промоцију туризма навела је 17. септембра за АП да је без вакцине за корона вирус неизвесно да ли ће бити дозвољено одржавање великих јавних догађаја.

Бразил је пријавио први случај корона вируса 26. фебруара, дан после краја овогодишњег карневала. Како је број зараза растао школе самбе које учествују у тој годишњој паради прекинуле су припреме за карневал за 2021.

Готово све самба школе у Рију повезане су тесно са заједницама радничке класе. Њихове поворке укључују окићене платформе праћене неуморним бубњарима и играчима у костимима који певају. Десетине хиљада гледалаца попуни трибине арене, познате као Самбадром, а десетине милиона људи гледају преко телевизије.

Огроман рад потребан за припрему тих наступа већ је био поремећен рестрикцијама на окупљања која је гувернер Риај увео у марту. Чак и са тим мерама град Рио где има 13 миллиона људи до сада је забележио преко 15.000 умрлих од корона вируса.

Испод трибина Самбадрома, град је направио склониште за осетљиво становништво за време пандемије.

Школе самбе прекинуле су изградњу платформи, шивење костима, пробе плеса и социјалне пројекте.

Те прославе су кошмар за епидемиологе обизром на огромну масу коју окупљају, милиони људи учествују у догађајус ваке године од Бразилаца до туриста, преноси Франс прес.Најава о одлагању се очекивала због великог броја случајева заразе корона вирусом у Бразилу, који има други највећи број умрлих, у свету, око 140.000 иза САД. Око 4,7 милиона људи је заражено.

Епидемија је мало успорила од врхунца у јулу али ипак је последње две недеље у просеку дневно 30.000 новозаражених и 735 умрлих, према подацима министарства здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)