ЛИДЕР РУСИЈЕ ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПРИЗНАЊЕ: Шта каже Кремљ на номинацију Путина за Нобела

Б. Влаховић

24. 09. 2020. у 20:54

ЛИДЕР РУСИЈЕ ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПРИЗНАЊЕ: Шта каже Кремљ на номинацију Путина за Нобела

Фото. АП

Вест о предлогу руског писца Сергеја Комкова да председник Владимир Путин буде кандидат за Нобелову награду за мир, у Кремљу су примили равнодушно.

Путинов портпарол Дмитриј Песков је казао да људи смоиницијативно предлажу кандидате:

- Ако се прихвати њихов предлог биће предивно, а ако не буде, није ништа страшно - казао је Песков.

Предлагач Комков је доставио свој предлог 10. септембра Међународном комитету за доделу Нобелове награде. Њега ће подржати све традиционалне конфесије у Русији, као и познати делатници из науке и културе.

Суздржаност Кремља је разумљива, јер се против Русије води велика политичка кампања у Европи и САД и окривљују се власти да су криве за тровање Алексеја Наваљног. У таквоj атмосфери је нереално очекивати да Путин буде кандидат за награду.

Недавно је посланик норвешке Партије прогреса Кристјан Тибринг-Геде предложио за Нобелову награду за мир председника САД Доналда Трампа за "напоре да се реше дугогодишњи конфликти у свету". Комков је рекао да је пажљиво пратио пут препорученог писма и напоменуо да је одмах по пријему руске пријаве, америчка страна номиновала Трампа за Нобелову награду за мир.

А професор Сергеј Јерофејев са америчког универзитета Ратерс саопштио је да је група професора који се баве Русијом, одлучила да за Нобелову награду за мир предложе лидера мале, непарламентарне, опозиције Алексеја Наваљног.

Последњих деценија Нобелову награду за мир су додељивали по разним мотивацијама па је мало ко од озбиљних људи доживљава као престижну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)