НАВАЉНИ ДО ДАЉЕГ У БЕРЛИНУ: Шта руски опозиционар ради по изласку из болнице

Бранко ВЛАХОВИЋ

24. 09. 2020. у 22:00

НАВАЉНИ ДО ДАЉЕГ У БЕРЛИНУ: Шта руски опозиционар ради по изласку из болнице

Фото друштвене мреже

РУСКИ опозиционар Алексеј Наваљни иако је отпуштен из универзитетске клиничке болнице "Шарити" у Берлину, где се лечио од 22. августа, неће се скоро вратити у Русију. Иако му је здравствено стање знатно боље, следи му рехабилитација са физиотерапеутима.

Наваљни је 24 дана провео у реанимацији, од тога 16 дана у вештачкој коми. И даље нема координацију покрета, не може да баци лоптицу левом руком, нити нормално да пише.

- Радићу на повратку функција руке, контроли рада прстију, да могу да стојим на једној нози - навео је Наваљни на друштвеним мрежама.

Да се потпуно врати у нормалу, Наваљном су немачки специјалисти сугерисали да што више времена проводи на друштвеним мрежама и да се забавља видео-играма. То му је наводно на изласку из болнице посаветовао један од психолога.

Пошто ће Наваљном бити потребно доста времена да се врати у претходно стање, намеће се питање како се појављују на "Инстаграму" његови коментари о актуелним политичким питањима. Текстове сигурно пишу његови сарадници, а он их ауторизује. Чак и кад се опорави, у прво време ће Наваљни координисати рад сарадника из иностранства, прогнозира московска "Независимаја газета".

Што се тиче повратка у земљу, портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је новинарима да Наваљни може да се врати кад год хоће. О могућности да се сретне са Владимиром Путином или неким од људи из председничке администрације, Песков је казао да за то нема разлога. Могућ је сусрет само ако Наваљни изрази жељу да се сретне са истражним органима како би наставили истрагу.

Колико Наваљни може да остане у Немачкој надлежни органи не коментаришу. Он има статус госта немачке канцеларке Ангеле Меркел. Иако нема одговора ко ће плаћати боравак Наваљног у Немачкој, те трошкове ће сносити богати грађани Русије који живе као емигранти у Великој Британији и иначе финансирају активност Фонда за борбу против корупције на чијем је челу тај опозиционар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)