КАРАНТИН ДА ИЛИ НЕ? Како се борити против новог таласа короне

Танјуг

23. 09. 2020. у 16:03

ЗБОГ изразитог пораста броја нових случајева ЦОВИД-19, један број земаља се суочио са могућношћу да у њима буде потребно поновно увођење карантинских мера, док у неким другим тако нешто за сада није на видику.

КАРАНТИН ДА ИЛИ НЕ? Како се борити против новог таласа короне

Фото: АП

Прва држава у свету у којој је већ на снази нови, тронедељни карантин је Израел, а у најстроже мере, уведене прошле седмице, убраја се и забрана удаљавања од места становања на раздаљину већу од 500 метара, уз новчане казне за оне који то буду чинили без оправданог разлога.

Број новозаражених у Великој Британији се удвостручује приближно на седам дана, а медији у тој земљи ове седмице су јавили да премијер Борис Џонсон разматра увођење карантина.

Објављујући нове мере у циљу спречавања ширења ЦОВИД-19 у Енглеској, Џонсон је упозорио да увођење новог карантина на националном нивоу није искључено уколико становништво током предстојећег зимског периода не буде поштовало противепидемијске прописе.

У неким деловима Велике Британије тренутно су на снази локални карантини, а болнице су повећале своје капацитете за одговор на нови талас ЦОВИД-19.

Избегавајући да употребе тај назив, локалним карантинима прибегле су и власти у Мадриду, где за нека насеља у ширем подручју тог града важе ограничења кретања.

Будући да је реч о радничким насељима, надлежни су оптужени да стигматизују сиромашније слојеве становништва, што је прошлог викенда довело и до протестних окупљања.

Рестриктивне мере на снази су и у другим деловима Шпаније, а премијер те земље Педро Санчес у суботу је искључио могућност увођења карантина на националном нивоу.

Ни у Француској за сада није изгледно увођење општег карантина иако је, како наводи лондонски "Телеграф", степен ширења заразе у Француској двоструко већи него у Великој Британији.

Влада новог премијера Жана Кастекса жели да у земљи одржи равнотежу између друштвених и економских интереса, а рестриктивне мере се разликују у зависности од средине.

Снажног другог таласа ЦОВИД-19 поштеђена је Италија, која је по избијању пандемије брзо постала једна од најтеже погођених земаља Европе и света, а стручњаци такав успех приписују чињеници да је у Италији ранији карантин укидан касније у поређењу са неким другим државама, наводи сајт Лоцал.ит.

Коментаришући пораст броја нових случајева ЦОВИД-19 у Грчкој, портпарол грчке владе Стелиос Пецас изјавио је да, уколико се тај тренд настави, постоји могућност увођења новог карантина у земљи.

"Дотле још нисмо стигли - једноставно, кажемо да на столу морамо да имамо све опције", рекао је Пецас, додајући да је премијер Грчке од надлежног стручног одбора затражио да начини план могућих мера, које би, у случају погоршања епидемиолошке ситуације, могле бити "активиране на релативно аутоматски начин", наводи портал "Јуровиклињуз".

Немачки вирусолог Хендрик Штрек дигао је глас против поновног "затварања" због пандемије ЦОВИД-19, поручујући земљама које се суочавају са новим таласом заразе и иду ка увођењу нових карантина да се смире и не подлежу "свеопштој масовној хистерији“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи