КИНА ЈЕ ПУСТИЛА ПОШАСТ У СВЕТ: Оштре речи у УН - Трамп оптужио Пекинг, Си се брани - а Маркон их све "испрозивао"

Новости онлине

23. 09. 2020. у 13:58

ДОНАЛД Трамп и Си Ђинпинг понудили су потпуно контрастне одговоре на пандемију корона вируса на виртуелном отварању 75. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, при чему је амерички председник оптужио Пекинг за пуштање "пошасти" у свет, а његов кинески колега е борбу против вируса представио као прилику за међународну сарадњу.

КИНА ЈЕ ПУСТИЛА ПОШАСТ У СВЕТ: Оштре речи у УН - Трамп оптужио Пекинг, Си се брани - а Маркон их све испрозивао

Фото: ЕПА

У свом снимљеном видео обраћању годишњој Генералној скупштини УН-а, Трамп је покренуо реторички напад на Кину за који се чинио да је намењен домаћој публици.

Говорећи како је у Америци забележено више од 200.000 преминулих од ковида-19, Трамп је обећао "светлу будућност“, али је рекао да свет "мора да прозове нацију која је ослободила ову пошаст: Кину“.

- Кинеска влада и Светска здравствена организација, коју дословно контролише Кина, нетачно су објавили да нема доказа о преношењу вируса са човека на човека, а касније нетачно рекли да људи без симптома неће ширити заразу. УН морају да Кину позову на одговорност - рекао је Трамп и додаајући да свет води борбу против невидљивог непријатеља - "кинеског вируса".

Трамп је такође бранио одговор своје администрације на пандемију, наводећи да је у питању била "најагресивнија мобилизација" од Другог светског рата.

- Дистрибуираћемо вакцину, поразићемо вирус, окончаћемо пандемију и ући ћемо у нову еру просперитета, сарадње и мира без преседана - рекао је.

Амерички председник такође је поновио своју критику УН, тврдећи да би, уколико желе да буду ефикасне, морале да се концентришу на "стварне проблеме у свету, укључујући тероризам, тиранију над женама, принудни рад, кријумчарење људи и наркотика и прогон етничко чишћење верских мањина."

Говорећи о успесима своје администрације, поменуо је склапање споразума о нормализацији односа између Израела и арапских држава Бахреина и Уједињених Арапских Емирата, као и америчко посредовање у постизању економског споразума Србије и тзв.Косова.

- Ови историјски мировни споразуми су знак свитања и рађања новог Блиског истока - поручио је Трамп и рекао да његова администрација намера да ускоро посредује новим мировним договорима.

Председник САД је говорио и о окончању америчког војног ангажмана у Авганистану, где су амерички војници распоређени од 2001. године, а потврдио је и најаву нове туре санкција Ирану.

Кина: Нећемо ни хладни, нити прави рат

Кинески амбасадор у УН-у Жанг Јун одмах је одговорио Трампу рекавши да је свету потребна већа солидарност и сарадња, а не конфронтација.

Та порука о сарадњи поновљена је током говора председника Сија, у којем се кинески лидер представљао као пријатељ УН-а и нудио додатни новац за проналазак вакцине против корона вируса, обећавајући да Пекинг "нема намеру да води хладни или прави рат са било којом земљом”.

- Наставићемо да превазилазимо разлике и решавамо спорове са другима дијалогом и преговорима. Нећемо тежити само сопственом развоју. Унилатерализам је мртав - поручио је Си.

У другом очигледном прекору Америке, Си је покушао да прикаже Кину као земљу која прихвата модерно.

- Закопавање главе у песак попут ноја пред економском глобализацијом или покушај донкихотовске борбе против ње, противи се тренду историје. Нека ово буде јасно: свет се никада неће вратити у изолацију - рекао је Си.

Такође је објавио да ће Кина пре 2030. достићи врхунац у емисији угљен-диоксида да ће неутралисати испуштање угљен-диоксида у атмосферу пре 2060, чиме је наговестио намеру да надмаши обећања која је Пекинг дао у оквиру Париског климатског споразума.

Кинески лидер је такође наговестио своју намеру да појача кинеске обавезе према Париском климатском споразуму - из којег се Трамп повукао.

Макронова прозивка

Када је дошао ред на њега, француски председник Емануел Макрон је испрозивао обе суперсиле јер су "паралисале" Савет безбедности УН-а пред пандемијом и климатском кризом.

У 48-минутном говору, три пута дужем него што је било предвиђено, француски председник је рекао да чланови савета нису могли да се окупе уживо јер су "двојица од њих више желела да покажу своје ривалство него да се приклоне колективној ефикасности”.

Макрон је такође одбацио америчку тврдњу да ће обновити санкције УН-а против Ирана, рекавши да је политика "максималног притиска" Трампове администрације пропала.

Путин: Потребно јачати СЗО

Из Москве се Генералној скупштини обратио и руски председник Владимир Путин. Он је рекао да СЗО треба да се ојача да би координисала глобални одговор на пандемију корона вируса и предложио конференцију на високом нивоу о сарадњи у развоју вакцине.

- Спремни смо да поделимо искуства и настављамо сарадњу са свим државама и међународним ентитетима, укључујући снабдевања других земаља руском вакцином која се показала као поуздана, безбедна и ефикасна - казо је руски лидер.

Фото. АП

Путин је индиректно критиковао и САД, наводећи да би укидање "нелегитимних санкција" Русији помогло свету да се опорави од пандемије корона вируса.

- Ослобађање светске трговине од баријера, забрана, рестрикција и нелегалних санкција било би изузетно корисно за обнову глобалног развоја и смањење незапослености - рекао је.

Путин је такође предложио да светске силе у домену свемирских истраживања потпишу обавезујући споразум којим би се забранило "постављање оружја у свемир, претња или употреба силе против објеката у свемиру."

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)