СПРЕМАН ДА ПОМОГНЕ: Путин понудио особљу УН бесплатно вакцинисање

Бета

23. 09. 2020. у 00:40

РУСКИ председник Владимир Путин понудио је у говору на овогодишњој Генералној скупштини Уједињених нација поводом 75. годишњице те организације бесплатно вакцинисање свог особља УН широм света новом руском вакцином "Спутњик-В".

СПРЕМАН ДА ПОМОГНЕ: Путин понудио особљу УН бесплатно вакцинисање

Фото. АП

"Свако од нас могао би се суочити са тим опасним вирусом. Вирус није поштедео особље Уједињених нација, његово седиште и регионалне службе", рекао је Путин у снимљеном говору из Москве, емитованом током заседања започетог у уторак, првог које је виртуелно, због пандемије корона вируса.

"Русија је спремна да пружи особљу УН неопходну, стручну помоц́, а посебно предлажемо да нашом вакцином бесплатно снабдемо запослене у Организацији и њеним подружницама који се добровољно јаве за вакцинацију", рекао је Путин који је вакцину широко најавио прошлог месеца и рекао да је и његова ц́ерка међу онима који су је примили.

Своју понуду је описао као одговор на потражњу: "Неке колеге из Уједињених нација питале су о овоме и нец́емо остати равнодушни према њима".

Портпарол Уједињених нација Стивен Дужарик рекао је: "Захваљујемо председнику Путину на издашној понуди коју ц́е проучити наша здравствена служба".

У медицинској агенцији Уједињених нација у Женеви, Светској здравственој организацији, портпаролка Маргарет Харис одбила је да коментарише Путинову ппонуду.

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

У извештају објављеном у часопису "Лансет", стручњаци који су радили на руској вакцини су рекли да изгледа да је безбедна и да је у року од три недеље подстакла одговор антителима код свих 40 људи који су тестирани у другој фази студије. Међутим, аутори су приметили да су учесници прац́ени само 42 дана, узорак студије је био мали и није коришц́ена плацебо или контролна вакцина.

Насупрот томе, друге вакцине које су такође биле изгледне у раним тестовима, сада се шире проучавају, на десетинама хиљада људи у неколико земаља, да би се утврдило могу ли заштитити од инфекције и да ли имају нежељене ефекте који могу бити нађени само великим испитивањем.

У понедељак су руски медији известили да је регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге похвалио руску вакцину после састанка с руским министром здравства Михаилом Мурашком у Москви. Државна новинска агенција ТАШ цитирала је Клугеа да "СЗО цени напоре Русије у развоју вакцине против корона вируса, 'Спутњик В' " називајуц́и је "безбедном и ефикасном".

Руски званичници бранили су своју вакцину на светској сцени, док се фармацеутске компаније широм света утркују да масовно пласирају ефикасну вакцину, а владе се утркују да обезбеде приступ некој од вакцина за своје становништво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)