ПОЛЕМИКА СОВЈЕТСКИХ ХЕМИЧАРА ОКО ТРОВАЊА НАВАЉНОГ: Извинио се лажни аутор нервног агенса новичок

Б. Влаховић - дописник из Москве

21. 09. 2020. у 07:40

ПОЛЕМИКА СОВЈЕТСКИХ ХЕМИЧАРА ОКО ТРОВАЊА НАВАЉНОГ: Извинио се лажни аутор нервног агенса новичок

Фото архива

ЈЕДАН од некадашњих совјетских хемичара извинио се Алексеју Наваљном, који се због тровања налази на лечењу у универзитетској клиници "Шарите" у Берлину.

У питању је, како је речено, члан тима за прављење нервног агенса новичок, сада емигрант у САД, Вил Мирзајанов. Одмах је, међутим, реаговао доктор хемијских наука Леонид Ринк, који категорички тврди да Мирзајанов није био у тиму који је правио новичок и да се он годинама лажно представља.

Вил Мирзајанов деценијама живи у САД где се као емигрант бави борбом за права Татара. Он је доктор хемије, али, како каже Ринк, није се бавио прављењем бојних отрова, него је био у групи која је контролисала исправност отпадних вода, да би се спречило евентуално загађивање тла.

- По специјалности, Вил Мирзајанов је хроматографиста и бавио се анализом физичко-хемијских својстава материја - истиче Ринк, који минулих дана упорно тврди да Наваљни није отрован бојним отровом, јер би одавно био мртав. - Али, он сигурно није био у тиму који је правио бојни отров новичок.

ДЕЖУРНИ КРИТИЧАР

ВИЛ Султанович Мирзајанов (85) је постао познат кад је 1992. године, заједно са Лавом Фјодоровом, објавио у недељнику "Московске новости" чланак "Отрована политика", у коме је критиковао совјетску власт због наводног непоштовања Конвенције о забрани хемијског оружја. Био је ухапшен, а по ослобађању је емигрирао у САД. Више пута, Мирзајанов се експонирао у јавности кад је требало оптужити Русе за нечије наводно тровање.

Мирзајанов је рекао да је својевремено имао прилику да види како изгледа човек који је био отрован новичоком и да је Наваљни, наводно, имао сличне симптоме. Он, такође, тврди да ће Наваљном бити потребно око годину дана да се опорави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

MiR

21.09.2020. 11:47

Sve sovjetsko djubre skupljaju Amerikanci i ostali NATO-vci. Da je ovaj i ostali mrzitelji Rusa bio dobar i posten covek ne bi ni radio na rusenju svoje zemlje. Svi ti tatarski i hazarski osvetnici su ljudski sljam i po znanju i po karakteru. Svi prodaju nepismenom Zapadu m*da za bubrege, a Zapad im veruje jer bolje ne zna i jer mu tako odgovara. Neka su prokleti i jedni i drugi, sotonske sluge.