ОТКРИЋЕ КОЈЕ ОХРАБРУЈЕ: Имуни на корону, а нису је прележали - како је то могуће?

Танјуг

19. 09. 2020. у 16:07

ОТКРИЋЕ КОЈЕ ОХРАБРУЈЕ: Имуни на корону, а нису је прележали - како је то могуће?

Foto: Д. Миловановић

НАУЧНИЦИ претпостављају да је велики број људи заправо већ имун на САРС-ЦоВ-2 и да је овај имунитет произашао из обичних прехлада које такође узрокују корона вируси, пише Бритиш медикал џорнал.

Научници тренутно истражују могуће имунолошке одговоре на САРС-ЦоВ-2, уз претпоставку да велики број људи већ има имунитет на овај вирус, преноси Јутрањи лист.

Одговори јавног здравља широм света темеље се на претпоставци да је вирус ушао у људску популацију без претходно постојећег имунитета. Међутим, низ студија које су забежиле Т-ћелије које реагују на САРС-ЦоВ-2 и код људи који нису били заражени, сада отварају нова питања о стварној природи епидемије.

Најмање шест студија потврдило је постојање антитела на САРС-ЦоВ-2 код 20 до 50 одсто људи који, колико је познато, нису били у контакту с вирусом.

У истраживању крви од донатора у САД чији су узорци прикупљани између 2015. и 2018. године, код 50 одсто су пронађене врсте Т-ћелија које реагују на САРС-ЦоВ-2. Слична студија спроведена је и у Холандији на узорцима прикупљеним давно пре пандемије, где су антитела на САРС-ЦоВ-2 пронађена код двоје од десет људи који нису били изложени вирусу.

У Немачкој су антитела реактивна на САРС-ЦоВ-2 уочена код даваоца крви који су негативни на вирус. У Сингапуру је анализа узорака узетих од људи који нису били у контакту са САРС-ом или ЦОВИД-19 показала да је у 12 од 29 случајева потврђена реактивност на САРС-ЦоВ-2, као и код седам од 11 људи који су били негативни на вирус. Реактивност на САРС-ЦоВ-2 је такође уочена и у Великој Британији и Шведској, код људи који нису претходно били изложени вирусу.

Резултате ових студија, иако невеликог обима, тешко је занемарити, иако још увек не пружају прецизан увид у раније стечени имунолошки одговор на САРС-ЦоВ-2.

Научници су уверени да су на трагу утврђивања порекла тог имунолошког одговора.

Данијела Вајскоф, једна од ауторки студије, истиче да се претпоставља је да је реч о имунитету произашлом из обичних прехлада које такође узрокују корона вируси. До сличног закључка дошли су и научници у Сингапуру, али су напоменули да реактивност Т-ћелија можда потиче и од неких других корона вируса, можда и од оних животињских.

Ова претпоставка, која захтева додатна истраживања, могла би да доведе до ревидирања начина на који би требало утврђивати осетљивост становништва и пратити опсег ширења пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ZALIV tacka NET

19.09.2020. 20:30

@Korona - Postoje statistike u broju umrlih unazad vise decenija....kada se poredi po mesecima dolazi se do zakljucka da od pocetka ovog virusa broj umrlih se vise nego duplirao. ti brojevi su samo ono za sta se zna a za ono za sta se ne zna je ..... zakljucite sami. To nije samo kod nas, to je svuda tako, te cifre koje imate pomnozite sa 10 i dobijete otprlike stvarnu sliku.....to nauka kaze