ЈЕФТИН И ЛАКО ДОСТУПАН: Европска агенција одобрила дексаметазон за лечење короне

Танјуг

19. 09. 2020. у 01:02

ЈЕФТИН И ЛАКО ДОСТУПАН: Европска агенција одобрила дексаметазон за лечење короне

Фото: Д. Миловановић

ЕВРОПСКА агенција за лекове (ЕМА) одобрила је коришћење дексаметазона за лечење пацијената оболелих од Ковида-19 који имају проблема с дисањем.

Тиме је отворен пут да тај стероид постане други одобрени лек за лечење заражених корона вирусом, саопштила је, након што је размотрила резултате испитивања британских усом у Европи, након ремдесивира.

Европска агенција научника, да овај лек може да се користи за лечење одраслих и адолесцената којима је потребна терапија кисеоником или респиратор.

Испитивање, под називом "Рецоверy" (Опоравак), које су спровели научници с Универзитета у Оксфорду, показало је у јуну да дексаметазон смањује смртност за око трећину код тешко оболелих од Ковида-19.

Лек је, у међувремену, одобрен у Јапану за примену код заражених корона вирусом, преноси Ројтерс.

Реч је о леку који се користи већ деценијама, који је јефтин и лако доступан, а често се употребљава у лечењу низа болести. Лек се користи већ деценијама, јефтин је и лако доступан, а често се употребљава у случају разних упалних стања.

Компаније сада могу да се пријаве за лиценцу код својих националних регулатора или у Европској агенцији за лекове за проширену употребу лека, преноси СЕЕбиз.

ЕМА наводи и да је препоручена доза за одрасле и адолесценте, старији од 12 година и тежине од најмање 40 килограма, шест милиграна дневно кроз десет дана.

Европска комисија издаје одобрење за лекове и притом обично следи препоруке ЕМА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Gojko

19.09.2020. 16:42

@S juga - Mala je u svetskim razmerama da bi po mortalitetu od korone bila na četvrtom mestu u svetu,za koju stotinu umrlih ispred skoro dvostruko brojnijih Italije i Francuske iz kojih smo se užasavali gledajući prevoz umrlih vojnim kamionima.Zašto nije mnogo veća Argentina,poput Brazila bia tako pogođena koronom nego neka planinska,zabita andska zemlja drevnih Inka.