ВЕЛИКИ МАНЕВРИ РУСКЕ ВОЈСКЕ КАВКАЗ 2020: 80.000 војника на највећим војним вежбама у Русији

Новости онлине

18. 09. 2020. у 08:30

НАЈВЕЋЕ војне вежбе у овој години у Русији „Кавказ-2020“, на којима ће учествовати 80 хиљада војника, одржаће се идуће недеље на југу земље.

ВЕЛИКИ МАНЕВРИ РУСКЕ ВОЈСКЕ КАВКАЗ 2020: 80.000 војника на највећим војним вежбама у Русији

Фото: Танјуг/АП

Руски експерти истичу да су маневри усмерени искључиво на повећање борбене готовости трупа одговорних за безбедност стратешки важног географског правца.

Упркос томе што се на такве маневре често гледа као на демонстрацију моћи армије и упозорење другима, чињеница је да војна активност Москве не представља никакву претњу другим земљама, укључујући и Украјину, где су ширили гласине о руском нападу на ту земљу.

Штавише, руско Министарство одбране тежи ка деескалацији ситуације у Европи и због тога ове године није организовало вежбе већих размера у близини граница земаља НАТО-а. У складу са том политиком, сва бојева гађања ће на војним вежбама „Кавказ-2020“ бити далеко од руских граница, да се Москва не би оптужила да је агресивна.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Вежбе ће бити одржане на неколико војних полигона Јужног војног округа, а такође и у акваторији Црног и Каспијског мора.

У практичним вежбама на полигонима ће бити коришћено до 250 тенкова, до 450 борбених возила пешадије и оклопних транспортера, до 200 артиљеријских система и вишецевних ракетних система.

Сви војници страних војски су по доласку на места вежбања тестирани на ковид-19. На полигонима је предвиђено дезинфиковање оружја, обуће и униформи специјалним средствима. Због пандемије вируса корона, руски војни лекари ће надгледати поштовање превентивних мера и ношење личне заштитне опреме, а такође војницима ће се редовно мерити и телесна температура.

Фото:

УКРАЈИНСКИ ОДГОВОР НА ВЕЖБЕ „КАВКАЗ-2020“

„Кавказ-2020“ изазвао је велику пажњу, пре свега у суседној Украјини, која је решила да на руске маневре одговори међународним вежбама „Здружени напор“ на којима ће учествовати и земље НАТО-а.

Вежбе треба да покажу спремност Украјине да одбије оружану агресију самостално и уз међународну подршку, а такође Украјинци желе да провере степен координације и узајамне активности са војском земаља НАТО.

Стратешке командно-штабне вежбе „Здружени напор“ одржаће се од 22. до 25. септембра, а раније су украјински званичници рекли да би ти маневри могли да се одрже на „сасвим неочекиваним местима“.

Још летос су у Кијеву, па и на Западу, подгреване приче како Русија почетком јесени намерава да нападне Херсонску област у Украјини, али Коновалов каже да је то наставак антируске хистерије и део пропаганде.

„‘Здружени напор’ има апсолутно декларативни, пропагандистички задатак. Не сумњам да ће тако и бити. Биће то мало показивања за јавност и ту ће се све завршити. Дакле, главни задатак је информациони — послати још једну поруку Западу да Кијев блокира ‘руску претњу’ и покаже како штити Европу од митске руске претње. Борбена способност Оружаних снага Украјине после тих вежби неће бити већа, а то неће довести ни до смањења тензија. У сваком случају, те вежбе се организују само за камере. Од таквих украјинских порука је чак и Запад уморан“, сматра Коновалов.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)