ТЕГОБЕ ТРАЈУ ДАН И ПО: Свака седма особа која је примила руску вакцину осећала је ове симптоме

Novosti online

15. 09. 2020. у 18:17

ОКО 14 одсто добровољаца који су вакцинисани против корона вируса руском вакцином "Спутник V", у трећој фази клиничких испитивања, изјавило је да се осећају слабо, да имају болове у мишићима и имају повишену температуру.

ТЕГОБЕ ТРАЈУ ДАН И ПО: Свака седма особа која је примила руску вакцину осећала је ове симптоме

Илустрација / Фото Танјуг-АП

Руски министар здравља Михаил Мурашко је саопштио да је „више од 300 вакцинисаних волонтера, или око 14 одсто, пријавило слабост, болове у мишићима током 24 сата, и у ретким случајевима повишену температуру.

Све ове тегобе су наведене у упутству за употребу као потенцијални нежељени ефекти.

- Обично тегобе трају дан и по -  рекао је Мурашко, додајуц́и да је вакцина прошла низ клиничких и претклиничких испитивања и да се развија на платформи која је вец́ коришц́ена за развој вакцина.

- Можемо са сигурношц́у рец́и да је ова формулација вакцине сигурна. Међутим, за било који лек који је намењен широкој употреби морају да постоје детаљнији подаци о његовој употреби  код пацијентата који имају различите дијагнозе болести и имају различити ниво имунитета - напоменуо је руски министар здравља.

Руски министар здравља рекао је да вакцинисане волонтере систематски надгледају, путем центра за телемедицину, високо обучени лекари који имају приступ њиховој историји болести, односно знају, између осталог, ко пати од хроничних болести.

- То нам омогуц́ава да имамо читав спектар података током трец́е фазе клиничких испитивања - рекао је он.

Михаил Мурашко је такође истакао да се производња вакцине Спутник-В одвија према плану и да су три велике фармацеутске компаније у Русији започеле њену производњу.

Истовремено је додао да је у овом тренутку прва серија вакцине почела да се дистрибуира у свим регионима Русије.

Први који ц́е имати приступ вакцини биц́е лекари и медицинске сестре, наставници и други радници који долазе у директан контакт са јавношц́у, рекао је Мурашко.

Проценио је да ц́е крајем новембра и почетком децембра бити послате велике серије вакцина које неће бити намење само људима који припадају ризичним групама, вец́ и свим грађанима.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)