ТРЕЋА ФАЗА У ТОКУ: Тестирање руске вакцине на старијима од 70 година биће готово за шест месеци

Новости онлајн

15. 09. 2020. у 18:14

ТРЕЋА ФАЗА У ТОКУ: Тестирање руске вакцине на старијима од 70 година биће готово за шест месеци

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

РЕЗУЛТАТИ треће фазе тестирања вакцине против вируса корона "спутњик пет" са учешћем добровољаца старијих од 70 година биће готови у року од шест месеци.

Ово је изјавио је директор руског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург.

Он је навео да су у току пострегистрациона тестирања на територији града Москве у којима учествује 40.000 добровољаца.

- Резултати тих тестирања требали би да буду готови у наредних шест месеци и тада ће Министарство здравља, ако све буде у реду, на основу резултата тих истраживања, званично одобрити употребу те вакцине не само на особама узраста од 18 до 60 година, него и од, рецимо, 80 година - рекао је Гинцбург за руски Први канал.

Раније је саопштено да би тестирања вакцине на деци могла почети у року од пола године, након што се проучи ефекат на одраслима.

Шеф руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Сергеј Данкверт рекао је да ће експериментални узорци вакцине против вируса корона за животиње, коју развијају научници Федералног центра за здравље животиња у Русији, бити спремни у октобру.

- Већ је тестирамо. У октобру ћемо почети са производњом експерименталних узорака. Даље ћемо пратити да ли ће бити захтева - навео је Данкверт.

Вакцина ће бити намијењена веома осетљивим животињама, на пример мачкама, а првенствено ће се препоручивати фармама крзнара.

Русија је 11. августа прва на свету регистровала вакцину против вируса корона названу "спутњик пет", коју је развио Центар "Гамалеја".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)