ОБАВЕЗНО ТЕСТИРАЊЕ НА УЛАСКУ У НЕМАЧКУ: Шта се мења за повратнике?

Танјуг

15. 09. 2020. у 13:33

ОБАВЕЗНО ТЕСТИРАЊЕ НА УЛАСКУ У НЕМАЧКУ: Шта се мења за повратнике?

Фото: АП

ОД ДАНАС се правила за тестирање повратника на уласку у Немачку мењају, али то не погађа дошљаке из Србије, пише Дојче веле (DW) и наводи да за њих до краја месеца важи бесплатно тестирање, а од октобра најмање пет дана карантина.

У сезони одмора је Немачка увела тестирање на аеродромима, железничким станицама и аутопутевима како би преудпредила увоз короне у земљу. Од уторка важе друкчија правила, али се за дошљаке из Србије и земаља региона још две седмице ништа не мења.

Док су повратници из такозваних ризичних земаља - међу којима су Србија, остатак Западног Балкана, као и још више од 130 земаља или региона у свету - обавезни да се тестирају на уласку у земљу или проведу 14 дана у карантину, повратници из земаља које се не сматрају ризичним до сада су могли да се тестирају добровољно и бесплатно.

Од данас, 15. септембра, повратници из земаља које нису ризичне више се неће тестирати када то пожеле, већ само ако због симптома постоји сумња на корону.

Последњих недеља немачке лабораторије раде готово на границама својих могућности - седмично се обавља око 1,1 милион тестова. Критичари су пребацивали Министарству здравља да тако широко тестирање кошта много рада и новца, те да је боље тестирати циљано.

За људе који из Србије долазе у Немачку - без обзира које држављанство имају - и даље важи обавезно и бесплатно тестирање по уласку у земљу.

До сада је то текло овако: када се допутује рецимо авионом, стане се у ред пред мобилном станицом за тестирање где се узима брис. Путник се упути да инсталира посебну корона-апликацију где ће, обично у року од 48 сати, добити негативни исход теста.

Једино ако је позитиван, Завод за јавно здравље га зове телефоном.

Док чека на резултат теста, повратник је дужан да буде у самоизолацији у свом смештају.

Ко се не тестира на уласку - рецимо јер је дошао аутомобилом и није застао на некој од станица за тестирање на аутопуту - може то да учини бесплатно и у наредних 10 дана у некој од лабораторија или код свог лекара опште праксе, а у међувремену не сме да напушта кућу.

У супротном, мора да проведе пуних 14 дана у карантину. То важи чак и онда када путник на уласку не добије никакав папир или обавештење. Казне за непоштовање карантина су драконске у појединим покрајинама, подсећа DW.

За сада још није потврђено, најављује DW, али сва је прилика да ће од почетка октобра бити укинуто тестирање повратника из ризичних земаља на уласку у земљу. Тада ће они морати да буду у кућној самоизолацији или пуних 14 дана, или најмање пет дана након чега би се тестирали у сопственој режији и, када стигне негативни налаз, били ослобођени карантина.

Улазак из ризичних земаља дозвољен је и даље само немачким држављанима и странцима који живе и раде у Немачкој. Осим тога, људима који долазе послом попут камионџија или сезонских радника, онима који морају на суд, имају заказано лечење, или иду у посету брачном партнеру. Туристичке посете су забрањене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)