ТОРИНО: Нема клупа за ђаке, школска настава у цркви

Танјуг

15. 09. 2020. у 09:17

УЧЕНИЦИ једног школског одељења у Торину, чекајући да додатни столови буду допремљени због друштвеног дистанцирања, наставу првог школског дана провели су у цркви.

ТОРИНО: Нема клупа за ђаке, школска настава у цркви

Фото: Танјуг/АП

"Није било другог избора. Нове клупе наручили смо почетком јула, а још нису допремљене. Ово је привремено решење, надамо се да неће трајати више од неколико дана", навели су из школе "Convitto Umberto I" у Торину.

Њихов први школски дан почео је наставом италијанског и латинског језика, уследио је час историје, затим филозофије, па одмор у дворишту цркве, а након тога двочас из математике.

"Наша школа је секуларна и остаје секуларна чак и током наставе на оваквом месту", истакло је руководство школе.

Школска настава у цркви новост је и за вернике, те је једна старија жена усред школског часа ушла у цркву, и помало збуњена, клечећи се помолила, пише италијански лист Република.

Ученици још једног одељења исте школе такође су имали потешкоће да пронађу простор за наставу услед пандемије и мера физичког дистанцирања, па ће, привремено, часове имати у школској кантини.

Истовремено, деца једне основне школе у Ђенови на почетку школске године користила су столице као столове за писање, а седела на поду или клечала јер није допремљено довољно нових клупа како би сваки ученик седео сам за столом.

Та ситуација узрујала је многе родитеље који су се окупили испред школе у знак протеста.

"Деца, њихове породице и наставници нису заслужили овакав третман", навео је председник региона Лигурија Ђовани Тоти на друштвеним мрежама и објавио фотографију једног школског одељења у Ђенови на којој је приказана учионица без столова и деца која клече и пишу на столицама.

У већем делу Италије јуче је почела нова школска година, после шестомесечне паузе због пандемије вируса ковид-19, међутим у појединим регионима одложен је почетак школске наставе за 16, 22. и 24. септембар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)