НЕМАЧКА ЕКОНОМИЈА: Преткризни ниво тек 2022. године

Танјуг

14. 09. 2020. у 15:47

НЕМАЧКА ЕКОНОМИЈА: Преткризни ниво тек 2022. године

Фото: АП

НЕМАЧКА економија требало би да се опорави од кризе корона вируса у преосталом делу ове године и вероватно ће снажно порасти у трећем кварталу, али ће ниво на ком је била пре кризе достићи тек 2022. године, објавило је данас немачко Министарство економије.

У месечном извештају министарства се наводи да је у другом кварталу привреда упала у дубоку рецесију, али да је ублажавање ванредних корона мера од маја наовамо довело до брзог опоравка у индустрији и неким услужним секторима, преноси Ројтерс.

Напомиње се да је оживљавање привреде у последње време ипак мало изгубило замајац, али да "немачка економија наставља раст, иако умеренијим темпом".

Економисти предвиђају да ће највећа европска економија показати да се вратила на стазе раста у трећем кварталу после рекордног пада од 9,7 процената у другом тромесечју услед колапса приватне потрошње , инвестиције и извоза предузећа.

Министарство је навело у извештају да је извоз и даље далеко испод нивоа пре избијања корона вируса, док се индустријска производња вратила на готово 90 посто нивоа пре пандемије и наставља да расте, али уз губитак првобитног замаха.

Раније овог месеца, немачка влада је ревидирала навише своју економску прогнозу за ову годину на пад од 5,8 процената у односу на претходно предвиђени пада од 6,3 посто.

Министарство такође очекује да ће привремено смањење пореза на додату вредност (ПДВ) у оквиру владиног пакета економских посдтицаја и исплата помоћи породицама с децом повећати домаћу потражњу у другој половини године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)