ПОЛОВИНА РУСА НЕЋЕ ВАКЦИНУ: У Русији почетак вакцинације против вируса корона добио велики публицитет

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

12. 09. 2020. у 10:20

ВИШЕ од 45 одсто Руса не жели да се вакцинише против ковида 19 без обзира на то да ли је цепиво домаће или стране производње.

ПОЛОВИНА РУСА НЕЋЕ ВАКЦИНУ: У Русији почетак вакцинације против вируса корона добио велики публицитет

Фото: RIA.RU

Најновије истраживање спроведено првих дана септембра, које је обухватило 9.000 грађана Русије, показало је да је у току лета за осам одсто порастао број противника вакцинације против короне, јер сматрају да је епидемија измишљена, иако је број заражених и даље висок - пет хиљада оболелих дневно.

Од оних који не желе да се вакцинишу, њих 24,6 одсто кажу да ће пратити резултате вакцинације како би видели колико је цепиво ефикасно и безопасно. Четвртина грађана Русије је против било каквих вакцина.

ВАКЦИНАЦИЈА је ДОБРОВОЉНА

У ОКВИРУ треће фазе истраживања цепива које је направио Центар Николаја Гамалеје биће вакцинисано 40.000 људи, бесплатно и добровољно. После прве дозе чека се 21 дан за другу дозу вакцине. За младе до 18 година праве се слабије дозе, а старији од 60 година добијаће вакцину кад прође трећа фаза клиничких испитивања. Клиничка испитивања руске вакцине ће се спровести и у Бразилу и Мексику.

У Русији је велики број противник вакцине протиов ковида 19, иако се она пропагира кроз најмоћније руске медије, а лекари говоре о опасностима од заразе.Сваки пети грађанин изјављује да се слаже са лекарима који тврде да је Русија пред другим таласом епидемије. Истовремено расте број оних који широм Русије мисле да је преувеличана опасност од короне. Крајем маја је тако мислило 32 посто Руса, а сада чак 43,4 одсто њих каже да се претерује са причама о опасности од ковида 19.

Највећи број скептика је на Далеком истоку, 54,4 процента, затим у Сибиру 46,5 одсто, а у Москви 34,7 одсто. У Москви сваки други становник мисли да предстоји други талас короне. Оболелих од короне у Русији је више од милион, а умрло је 18.000 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)