СЗО: Стављање ковида-19 под контролу за две године

Танјуг

11. 09. 2020. у 08:53

СВЕТСКА здравствена организација не зна када ће пандемија корона вируса бити завршена, али претпоставља да ће болест бити стављена под контролу у року од две године, саопштила је прес служба те организације.

СЗО: Стављање ковида-19 под контролу за две године

Фото: Д. Миловановић

Данас се обележава тачно шест месеци како је СЗО прогласила пандемију, иако је у почетку та организација појаву вируса ковид-19 сматрала пандемијом са неколико жаришта, преноси Тас с.

-Са ове тачке гледишта не можемо да кажемо када ће пандемија бити завршена, али је могуће уз глобалне напоре и модерну технологију да ће бити стављена под контролу за пар година-наводи се у саопштењу.

Како се наводи, државе би требало да се фокусирају на четири приоритета - спречавање појачавања вируса, оснаживање људи да се заштите, основе јавног здравља и заштиту рањивих, укључујући старије и људе са посебним потребама.

СЗО сматра и да је шест месеци од проглашења пандемије, вирус углавном остао заразан на исти начин.

-Људски вируси могу да напредују, да постају мање или више патогени. На основу тренутне евиденције више од 80.000 геномских узорака установљено је да се преносивост и тежина вируса нису променили-наводи СЗО и додаје да се стално прате промене вируса.

Како се додаје иако је ковид-19 нови вирус, већ сада се зна доста о њему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)