ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ: Хитни разговори ЕУ и Велике Британије у Лондону око спорног закона без резултата

Танјуг

11. 09. 2020. у 00:49

ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ: Хитни разговори ЕУ и Велике Британије у Лондону око спорног закона без резултата

Фото: Танјуг/АП

ЕВРОПСКА унија затражила је данас од Велике Британије да одустане од нацрта закона којим се поништавају резултати четворогодишњих преговора о Брегзиту, али је британска влада премијера Бориса Џонсона то одбила, јавља Ројтерс.

Европска комисија саопштила је да почиње припреме за нерегулисан излазак Велике Британије из ЕУ, оценивши да ће Лондон "изузетно озбиљно прекршити" прошлогодишњи споразум ако усвоји предложени владин закон.

После хитних разговора потпредседника Комисије Мароша Шефчовича и бртианског преговарача о Брегзиту Мајкла Гова, данас у Лондону, ЕУ је саопштила да предлог британског закона "озбиљно подрива поверење" и да Лондон сада мора да предузме кораке да би га повратио.

Гов, један од најважнијих Џонсонових министара, изјавио је да одбија захтев ЕУ да повуче нацрт закона.

"Рекао сам потпредседнику Шефчовичу да ми не можемо и нећемо да то учинимо", рекао је Гов.

Званичници и дипломате ЕУ наводе да ће блок предузети правне акције против Лондона, али, како наводи Ројтерс, оне вероватно неће бити предузети пре краја године, када истиче крајњи рок за потпуни излазак Британије из Уније после прелазног периода.

Британска влада саопштила је да је привржена споразуму са ЕУ и да је циљ предложеног закона само да се разјасне неке нејасноће. Његов главни циље је да се очува мировни споразум о Северној Ирској из 1998. којим су окончане деценије насиља.

Францски министар иностраних послова Жан-Ив ле Дријан рекао је свом британском колеги Доминику Рабу да је кршење споразума о повлачењу Велике Британије за ЕУ непихватљиво.

Лидери ЕУ поручили су да би нерегулисан раскид односа с Великом Британијом изазвао хаос у ланцима снабдевања широм Европе и на светским финансијским тржиштима.

Главни преговарач ЕУ Мишел Барније, који је у Лондону имао одвојене разговоре од Шефчовича, критиковао је британски приступ преговорима и указао да и даље постоје велике разлике.

"Уједињено Краљевство није се на истоветан начин ангажовало на основу принципа и интереса ЕУ", рекао је Барније.

Он је додао да ЕУ појачано ради како би била спремна на све сценарије 1. јануара 2021, када истиче рок за коначни излазак Британије, укључујући и онај да до рзлаза дође без споразума.

Без трговинског споразума, биће доведено у питање хиљаду милијарди долара колико износи размена између Велике Британије и осталих земаља ЕУ, уз кризу изазвану пандемијом корона вируса.

Како наводи Ројтерс, Британија удара у најосетљивију тачку ЕУ - страх да после Брегзита она може постати нерегулисани трговински конкурент са приступом тржиштима ЕУ уз селективну државну помоћ.

Последњи спор односи се на правила за Северну Ирску, која дели границу са чланицмо ЕУ Републиком Ирском, а која остаје и царниском режиму Уније, што сада Британије жели да промени, уз отворено признање да је спремна да прекрши међународно право.

Британија је данас поново саопштила да ништа не може да спречи слободан проток роба између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства, што потврђује предложени предлог спорног закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)