КЊИГЕ "ЧИСТЕ" ОД КОРОНЕ: Универзитет у Милану увео додатне мере заштите

Б.Б.

10. 09. 2020. у 14:32

ИТАЛИЈАНСКИ универзитет "Cattolica Sacro Cuore" у Милану је први увео "карантин" за сваку књигу коју се студенти користили, пре враћања на полице.

КЊИГЕ ЧИСТЕ ОД КОРОНЕ: Универзитет у Милану увео додатне мере заштите

FOTO: Depositphotos

Иако ова високошколска установа већ има посебне мере за чување великог броја изузетно вредних, старих и првих издања књига, због епидемије коронавируса уведена је додатна заштита за сваку књигу коју стдуенти врате.

Универзитет је добио апарате који ће омогућити безбедно студирање, а и рад свим запосленима. У заједничким просторијама су постављене УВ лампе које кратким таласима елиминишу бактерије и вирусе. И током карантина студенти су могли, захваљујући ефикасној организацији Универзитета, да резервишу и подигну књиге које би, након што би биле враћене у библиотеку, одмах биле дезинфиковане.

Процедруа подразумева да се након коришћења, књиге или документи ставе у ормар који, захваљујући озону и хладној плазми, санификује садржај у трајању од 90 минута елиминишући на тај начин сваки траг било ког вируса, бактерија, гљивица и одређених врста инсеката. Други апарат је "абиос" и омогућава дезинфекцију простора у библиотекама и амфитеатарима, а функционише уз УВ кратко-таласне лампе, које елиминишу гљивице, бактерије и вирус у ваздуху.

Универзитет "Cattolica Sacro Cuore" који има седиште у Милану, Бреши, Пјаћенци, Кремони и Риму и са укупно 12 факултета и преко 500 амфитеатара један је од првих у Италији почео са радом 7. септембра враћајући студенте у своје просторије, након паузе од марта узроковане пандемијом ковида 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)