ЗАУСТАВЉЕНО ИСПИТИВАЊЕ ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ! Узрок - "необјашњена болест" учесника

Ј. Ж. С.

09. 09. 2020. у 08:40

ФИНАЛНА фаза клиничког испитивања вакцине за ковид-19, привремено је заустављена након што код једног испитаника забележена неповољна реакција.

ЗАУСТАВЉЕНО ИСПИТИВАЊЕ ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ! Узрок - необјашњена болест учесника

Фото Танјуг/ АП

Вакцина на којој раде Универзитет у Оксфорду и британско-шведска фармацеутска компанија "АстраЗенеца" једно је од водећих кандидата за вакцину против ковида-19.

Клиничко испитивање је сада привремено заустављено због случаја "необјашњене болести", међутим, у фармацеутској компанији привремено заустављање испитивања описују као "рутинско".

Исход овог испитивања са нестрпљењем се чека широм света.

Вакцина је успешно прошла прву и другу фазу клиничког испитивања и очекивало се да ће се међу првима наћи на тржишту. Трећа фаза испитивања спроводи се на око 30 .000 испитаника у САД-у, Бразилу, Великој Британији и Јужноафричкој Републици. Ради се о фази која се иначе ради на хиљадама људи и траје по неколико година.

- У великим испитивањима, болести се могу појавити случајно, али се све мора детаљно проверити - поручили су са Оксфорда.

Ово је други пут да је оксфордско испитивање вакцине за корона вирус паузирано. Такве ствари се рутински догађају када испитаник-волонтер заврши у болници, а да разлог оболевања није одмах јасан.

Сматра се да би се испитивање могло наставити за неколико дана. Детаљи неповољне реакције испитаника нису познати.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Veran

09.09.2020. 09:12

Do sada postoje tri vakcine u svetu. Dve ruske i jedna kineska. Nejasan je tekst u kojem se aludira da je ta oksfordska navodno prva. U čemu??? Zato što je prva zapadna vakcina? Ili je prva zato što je EU naručila 3000000 vakcina? Ili, što je verovatnije, tekst je preveden u nekritički objavljen.

Pametnjakobic

09.09.2020. 10:51

@Veran - Prva vakcina koja prolazi fazu 3 u ispitivanja.Ruske odobrene sa 50 vojnih dobrovoljaca.Muskarci u mladjim godinama.Ovu 30,000 sa dobrovoljcima iz obe polne grupe,mladji,stariji.Izvoli primi Rusku,Kinesku.