ШТА СУ ТО КИНЕЗИ ЛАНСИРАЛИ У СВЕМИР? Пројекат обавијен велом тајне, "Дуги марш" у космосу оставио мистериозну летелицу

Новости онлине

07. 09. 2020. у 21:21

ШТА СУ ТО КИНЕЗИ ЛАНСИРАЛИ У СВЕМИР? Пројекат обавијен велом тајне, Дуги марш у космосу оставио мистериозну летелицу

Фото: ЕПА

КИНА је без медијске пажње и фанфара пре три дана лансирала мистериозну свемирску летелицу у орбиту.

Летелица за вишекратну употребу је била монтирана на врху масивне ракете "Дуги марш" 2Ф приликом узлетања са сателитског лансирног центра Јиукуан.

Кинеска државна агенција Синхуа назвала је лансирање успешним.

- Свемирска летелица ће се вратити на своје предвиђено слетно место након орбите око наше планете, а након повратка на Земљу биће извршена техничка валидација за поновну употребу, како је и планирано - наводи се у извештају који преноси магазин Футурисм.

Још увек није јасна тачна намена ове летелице, коју је највероватније пројектовала и изградила China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC). Није чак ни познато како летелица изгледа, а лансирање је обавијено велом тајне.

Неки стручњаци сугеришу да би то могао бити свемирски авион, сличан америчком строго поверљивом пројекту X-37Б, који је недавно завршио своју шесту мисију у орбити.

- Кина већ неколико година истражује различите концепте свемирских авиона - рекао је Ендру Џоунз, новинар специјализован за кинески свемирски програм.

Кина је 2017. објавила да планира тестирање космичког авиона за вишекратну употребу 2020. године, како извештава SpaceNews. Те гласине су подгрејале модификације лансирног торња, који је прерађен да би омогућио ракети "Дуги марш" 2Ф да узлети са тежим теретом.

У извештајима из 2017. године такође пише да ће таква свемирска летелица за вишекратну употребу бити дизајнирана да носи и људе и терет.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)