ШТЕДЊА: Французи током пандемије уштедели чак 85,6 милијарди евра

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

04. 09. 2020. у 15:49

ШТЕДЊА: Французи током пандемије уштедели чак 85,6 милијарди евра

Фото: АП

ТОКОМ општег карантина, од краја фебруара до краја јула, Французи су уштедели чак 85,6 милијарди евра! Штедња је тако достигла историјски ниво.

За ових пет месеци, просек уштеђеног новца по породици износио је фантастичних 2.950 евра.

Разлог за то је смањена потрошња због затворености у становима, зато што највећи број продавница није радио, али и због тога што су се грађани устручавали да троше, чувајући сваки евро за "црне дане", не знајући колико би пандемија могла да потраје.

Ова статистика је, наравно, варљива, јер истовремено има и оних који су се додатно задужили и дигли кредите, да би могли да премосте смањена примања.

То, истовремено, значи да су неки, с друге стране, уштедели још више. Према доступним подацима, Парижани су ставили на страну чак четири пута више новца од националног просека.

Поменутих 85,6 милијарди представљају сав новац који је у том периоду стављен на штедне рачуне, али и готовину која није потрошена, ни за куповину, ни за кредите, и представља нето повећање богатства.

Очекује се да до краја године ова сума порасте на вртоглавих 100 милијарди евра.

Истовремено, власти су представиле план обнове "тежак" управо 100 милијарди које ће се излити из државне касе, за подршку привреди и породицама, да би се изашло из кризе изазване корона вирусом.

Имајући у виду толику уштеђевину, влада сада настоји да подстакне Французе да троше новац. Тако је, на пример, продужена паушална помоћ за куповину нових аутомобила и за радове на енергетској изолацији станова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)