ПОЛОВИНА СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ НА НАСТАВУ: Катастрофални подаци УНХЦР о утицају короне на децу избеглице

В. Ц. С.

03. 09. 2020. у 21:17

ПОЛОВИНА СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ НА НАСТАВУ: Катастрофални подаци УНХЦР о утицају короне на децу избеглице

Фото: П. Милошевић

УКОЛИКО међународна заједница не предузме хитне мере за ублажавање катастрофалних ефеката пандемије вируса корона на образовање избеглица, милиони младих избеглица које живе у неким од најрањивијих заједница на свету биће још више угрожени, навео је УНХЦР у данас објављеном извештају "Удруживање ради образовања избеглица".

У свим земљама, како наводе, деца се боре са негативним ефектима пандемије на образовање, али деца избеглице су посебно угрожена. Пре пандемије, они су имали дупло већу шансу да не похађају школу у односу на децу која нису избеглице. Ситуација ће се још погоршати, а велики број малишана неће моћи да настави школовање због затварања школа, немогућности плаћања школарине и куповине школских књига, немогућности приступа технологијама или зато што су приморани да раде и издржавају спородицу, наводи УНХЦР.

- Половина деце избеглица у свету већ сада не иду у школу - рекао је Филипо Гранди, високи комесар УН за избеглице. - После свега што су доживели, не можемо да им одузмемо будућност, тако што ћемо им ускратити образовање.

Подаци за прошлу годину показују да је бруто стопа уписа у основно образовање деце избеглица 77 одсто, средње похађа свега 31 одсто, а високе једва три. Иако су те бројке далеко испод глобалних просека, оне су ипак напредак у односу на раније, али пандемија прети да поништи тај резултат. Посебно тешка ситуација је за девојчице избеглице, које већ сад имају мањи приступ образовању од дечака и упола мање шансе да наставе школовање.

На основу података УНХЦР, Фонд Малала проценио је да се, као последица пандемије ковида 19, половина свих избеглица које похађају средњу школу неће вратити на наставу, а у земљама у којима је бруто стопа уписа девојчица избеглица и пре пандемије била испод 10 одсто, свим девојчицама прети ризик да заувек прекину школовање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)