МАФИЈАШКИ БОСОВИ И ДАЉЕ НА СЛОБОДИ: Пуштени из затвора због вируса корона, сада представљају општу опасност

Милица Остојић (Рим)

03. 09. 2020. у 14:08

МАФИЈАШКИ БОСОВИ И ДАЉЕ НА СЛОБОДИ: Пуштени из затвора због вируса корона, сада представљају општу опасност

Фото: Luca Zennaro/ANSA via AP

КРАЈЕМ априла месеца у пуном јеку корона вируса у Италији по одлуци судија за затворски надзор пуштено је на кућно издржавање казне 223 мафијаша због опасности од заразе у затворима и неадекватности здравствених установа у истим.

Међу њима је чак 40 најокорелијих босова, након чега је уследила огромна побуна у јавности као и у неким политичким круговима да се министар правосуђа Алфонсо Бонафеде поклонио пред мафијом па је почетком маја донет ургентно Декрет о преиспитивању магистратуре за сваки појединачни случај.

Резултат тога Декрета после четири месеца: на кућном издржавању казне још је 112 мафијаша а враћено је у затвор њих 111. Међу "слободњацима" се налазе и они који су осуђени на доживотну робију по тзв. Закону 41 бис за најокрутнија и највећа мафијашка дела, као што је Пасквале Закарија, бос камористичке организације Казалези, који је осуђен 2010. године на доживотну робију као наручилац убистава и разних мафијашких делатности као што су намештања јавних конкурса у више региона.

Тада је пуштено на кућно издржавање казне њих 376, од чега 223 са дефинитивном пресудом, сада се јавност као и породице жртава мафијашке руке питају када ће бити враћени у затвор најокорелији мафијаши којима је пресуда уследила по тзв. Закону 41 бис, за мафијашке делатности као што су, поред Закарије, тројица из провинције Палермо. И дугачак је списак таквих који су и даље на кућном издржавању казне.

Зна се да мафијашима код куће иде у прилог време, иако више не постоји опасност од заразе у затворима ништа се не помера у ова четири месеца, јер  Суд за надзор који их је пустио на кућно издржавање казни по одлуци Тужилаштва испитује сваки појединачни случај, а одлуку о пуштању су заснивали на уставном праву везаном за здравље, сада треба да изнађу решење да је оповргну.

По министру за Правосуђе то је већ значајан резултат Декрета о повратку у затвор иако су на слободи и даље највећи босови мафија Коза Ностре, Ндрангете, али се како каже "мора поштовати аутономност судија", а адвокати које су ангажовали босови денунцирају "кршење права на одбрану као и оно на одбрану здравља". Полемике иду и у правцу логике зашто их не врате у затвор а ако неко има здравствених проблема треба их сместити у болнице које имају адекватну опремљеност за њихове конкретне проблеме.

Време босовима тако иде у прилог, живе на слободи а снаге јавног реда имају огроман и тежак свакодневни посао одржавања под контролом босова који су опасни и по целокупну заједницу, или контролу оних који се налазе у цивилним болничким структурама на њиховој територији, а који зне се не напуштају своју организацију криминалних радњи и планирања мафијашких послова а са слободе је то много лакше радити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)