ЛУКАШЕНКО ЈЕ ХТЕО ДА СЕ УЈЕДИНИ СА УКРАЈИНОМ: Бивши шеф ЕУ открио занимљив податак - белоруски председник имао један услов

Новости онлине

03. 09. 2020. у 07:29

Александар Лукашенко је предлагао 2014. године да се Украјина и Белорусија уједине у савез и да он буде председник обе државе, рекао је у интервјуу порталу „Онет“ бивши шеф ЕУ Доналд Туск.

ЛУКАШЕНКО ЈЕ ХТЕО ДА СЕ УЈЕДИНИ СА УКРАЈИНОМ: Бивши шеф ЕУ открио занимљив податак - белоруски председник имао један услов

Фото: ЕПА

- На врхунцу украјинске кризе, када се Минск бавио неком врстом посредовања између ЕУ, Русије и Украјине, Лукашенко ме је позвао и директно предложио да убедим ЕУ да он може бити гарант мирног решења украјинског проблема и да подржи његову идеју белоруско-украјинског савеза са њим као председником - изјавио је Туск.

Доналд Туск/Фото: АП пхото/Дарко Бандић

Како тврди бивши шеф ЕУ, Лукашенко је, наводно, наговестио да је то „једини начин да се Русија заустави“ од неких „агресивних намера“.

Бивши шеф ЕУ сматра да је Лукашенко одиграо „позитивну улогу“ у решавању украјинске кризе.

Званично, председник Белорусије никад није саопштио о плановима за уједињење са Украјином.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

gooo

09.09.2020. 14:43

Još jedan razlog za uključivanje Lukašenka na ovu listu jeste i intervju nekadašnjeg premijera Poljske Donalda Tuska u kojem je poljski zvaničnik rekao da mu je beloruski lider pričao o planovima da 2014. postane predsednik iste Novosti ,a netačno jedno.